Ambasadorul Israelului: Romania e o tara asa de frumoasa, ca imi place totul. Ma simt ca acasa

Ultima actualizare: 28-11-2012 06:44

Ambasadorul Israelului la Bucuresti, Dan Ben-Eliezer, a declarat, in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de PRO TV, ca Romania este o tara asa de frumoasa, incat ii place totul, de la peisaje, la oameni si mancare.

CLICK AICI pentru a vedea emisiunea integral, pe www.voyo.ro

"Romania e o tara asa de frumoasa, asa ca imi place totul, de la priveliste, peisaje, oamenii, categoric! Sunt oameni draguti, buni. Ma simt ca acasa. Avem aceeasi mentalitate, aceeasi vivacitate, acelasi mod de a gandi. Imi place foarte mult cultura romana, imi place mult gastronomia romaneasca", a spus ambasadorul.

El a relatat ca a vizitat multe locuri din tara. "Sa va dau niste exemple. Mai intai de toate, Iasi. In Iasi ma simt ca acasa, fiindca mama s-a nascut la Iasi. A parasit tara in 1944, iar bunica a plecat in 1949. Nu stiam nimic despre bunicul meu pana sa vin aici. Din fericire, am putut afla unde este mormantul bunicului meu, in Cimitirul Evreiesc din Iasi. Deci, am fost la Iasi, am fost si in alte orase, precum Satu Mare, Oradea, Arad, Timisoara, Galati, Bacau. Am vazut Delta Dunarii. Am vazut multe, dar nu e de ajuns! Imi trebuie mai mult timp pentru a vizita, deoarece sunt foarte ocupat in Bucuresti. Dar incerc sa vizitez si alte locuri, sa vizitez comunitatile evreiesti raspandite in tara".

Solicitat sa faca o comparatie cu alte tari, el a spus: "In orice loc te poti simti bine, poti promova interesul si prietenia intre popoare. Dar, aici, in Romania, exista ceva care-mi place foarte mult, din punct de vedere profesional, datorita relatiei speciale dintre cele doua guverne, dar si din punct de vedere personal, datorita originii mele. Ma simt foarte atasat".

"Datorita asemanarilor dintre cele doua popoare, fiindca avem o comunitate asa de mare de israelieni proveniti in Romania, cred ca pot fi de folos ca ambasador. Si suntem foarte aproape geografic: din Romania in Israel ajungi in numai 2 ore si 20 de minute. Atat! Exista oameni de afaceri israelieni care vin in Romania in zilele de lucru, iar in week-end merg acasa. Deci asta e un mare avantaj. La fel, si oamenii... Romanii, din cate am vazut eu, sunt foarte muncitori, foarte talentati. In plus, aveti avantajul resurselor naturale, avantaj pe care Israelul nu-l are. Israelul n-are resurse naturale. In Israel, apa e o resursa limitata, dar am reusit sa dezvoltam tehnologia. Cred ca exista bazele unei colaborari excelente intre experienta israeliana, tehnologia israeliana, pe de o parte, si expertii romani, pe de alta parte. Iar resursele si pamantul romanesc pot beneficia de asta si, asa, se pot dezvolta proiecte, se pot multiplica investitiile in Romania", a adaugat diplomatul.

El a mai spus ca pentru realizarea mai multor investitii israeliene in Romania este nevoie de reciprocitate.

"Pot sa va spun un lucru. In discutiile mele cu partenerii romani din guvern, uneori, mi se spune: Da, stim, Israelul e o tara avansata si stim ca aveti tehnologii performante. Va rugam, veniti in Romania, veniti sa investiti aici. Dar cred ca trebuie sa intelegeti modul de gandire israelian. Pentru ca Israelul sa vina aici, trebuie sa existe reciprocitate. Israelienii vin in Romania, dar as vrea sa incurajez cat mai multi afaceristi romani sa mearga si ei in Israel. Ambasada va fi mai mult decat incantata sa organizeze aceste vizite, aceste intalniri. Vizitele ar include intalniri in Israel cu oameni de afaceri, dar si vizite pe teren, ca sa vedeti exact ce poate oferi Israelul Romaniei. Astea ar fi metode practice pentru a aduce investitorii israelieni in Romania si in domeniul agricol", a explicat ambasadorul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO