Universitățile din țară încearcă să îi atragă pe studenți cu facilități speciale
După un an de amorțeală, universitățile au început să-şi caute viitorii studenți. Unele și-au trimis delegații în țară, care stau de vorbă cu elevii, altele fac strategii în mediul virtual.
Fiecare a încercat să pregătească oferte care să le surâdă liceenilor, astfel încât să vină la facultate.
Profesorii de la Universitatea de Agronomie din Timişoara au ajuns tocmai la Novaci, în Gorj. Caută viitori medici veterinari sau specialişti în agricultură. Ca să îi atragă, le prezintă inclusiv avantajele de a locui într-un oraş mare, ca Timişoara.
La liceul din Novaci sunt zeci de absovenți în această vară.
Mihaela Popescu, profesor Liceul Novaci: ”Pot obţine şi fonduri mai uşor, pot să preia o fermă, dacă e calificat ca zootehnist, au mai multe oportunităţi.”
Dascălii spun că o discuţie directă cu tinerii are mai mult succes decât o simplă consultare a ofertei, online.
Cristian Lăzărescu, cadru didactic la Facultatea de Medicină Veterinară Timisoara: ”Pot să ne vadă în aceste condiţii - să discute direct - şi să discutăm direct. Trebuie să fie foarte bine informaţi.”
De altfel, anul trecut la admitere la Facultatea de Agronomie au fost cu 15% mai mulţi candidaţi pe locurile de la buget. La această creştere au ajutat şi tinerii din străinătate, iar profesorii au mers şi în acest an în ţări exotice pentru a-i convinge pe tineri să studieze la noi.
Sorin Stanciu - prorector USAMVB Timişoara: "Am fost în Brazilia, în Tanzania, în Kenia, în Haiti, în ţări poate mai puţin cunoscute, dar cu un bazin foarte mare de potenţiali studenţi.”
Şi Universitatea Politehnică Timişoara a pregătit 2.300 de locuri la buget, la zece facultăţi. Oferta poate fi consultată printr-un târg online, unde rectoratul a fost reconstruit digital.
Viitorii studenţi ai Facultăţii de Științe Economice din Cluj-Napoca se întâlnesc "la cafea" cu decanul. Şi află tot ce îi interesează.
La Iaşi, este pentru primul an când Universitatea de Ştiinţele Vieţii asigura locuri de cazare în campus pentru toţi studenţii din anul I. Şi, exclusiv pentru cursanţi, a fost amenajată şi o parcare, în care accesul cu maşinile personale este gratuit. Ca să îi atragă pe viitorii agronomi, au fost organizate cursuri online în şcoli.
Costel Samuil, prorector Universitatea de Stiițele Vieții Iași: ”Avem 6 ateliere de microproducţie, în care studenţii pot să lucreze în condiţii de unităţi agricole de procesare, reale, avem o mini făbricuţa de bere, mini făbricuţă de procesare lapte.”
La majoritatea universităţilor din ţară, înscrierile încep din luna iulie.