România va pierde 10.000 de absolvenți, după examenul de Bacalaureat. Unde își vor continua studiile
După examenul de bacalaureat, România va pierde aproximativ 10.000 de absolvenţi de elită, pentru că nu este capabilă să le ofere condiţii de dezvoltare.
Mulţi dintre ei îşi continua studiile în Marea Britanie, Danemarca sau Olanda, țări care le oferă burse şi laboratoare performante. Iar numărul plecărilor e în creştere. În 2017, au părăsit ţara cu 20% mai mulţi absolvenţi de liceu decât în 2016, conform unei platforme care intemediază transferul la facultăţi din străinătate. Ministerul Educaţiei spune că nici măcar nu ţine o evidenţă a celor care au plecat.
Întrebând absolvenţii Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr cine vrea să plece la facultate în străinătate, nu a fost greu să găsim imediat câteva exemple. Michelle şi Madalina sunt două dintre ele.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Michelle Goanță, absolventă a Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr: „Merg în Canada la Facultatea de Biochimie.”
Reporter: „Și de ce ai ales să pleci din România?”
Michelle: „Pentru că cel puţin pe biochimie şi pe cercetare, ceea ce vreau eu să fac nu sunt atâtea domenii în care poţi să profesezi.”
Mădălina Pescaru, absolventă a Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr: „Ori în Anglia, pe informatică, ori rămân aici.”
Reporter: „Care ar fi avantajele, dacă vei pleca?”
Mădălina: „În primul rând, oportunităţile de afară sunt mai multe, laboratoarele de informatică de acolo sunt mai dezvoltate.”
Părinţii acestor copii trăiesc cu inima împărţită între sentimentul de tristeţe şi cel de speranţă.
Mamă: „Copilul meu vrea să plece în UK şi îl înţeleg, pentru că îşi doreşte să aibă o diplomă recunoscută intenational şi să lucreze oriunde în lume. îmi rămâne cuibul gol, dar pentru ea sunt fericită, e o alegere raţională.”
Mamă: „Nu mă simt bine, eu vreau să rămână. Gândindu-mă la mine, dar gândindu-mă la el...să facă cum îi este lui bine.”
Directorii primelor cinci licee din Capitală spun că peste 30% din absolvenţii lor părăsesc România pentru un viitor mai bun.
Victor Nicolae, directorul Colegului Naţional Gheorghe Lazăr: „Facultăţile din România le oferă multe lucruri. Dar uitaţi-vă dincolo de facultate. În general, ce se întâmplă, ce se întâmplă nu e ok. Probabil că noi toţi trebuie să facem ceva. Trebuie schimbat totul și când spun totul, cred că înţelege fiecare ce spun. Totul trebuie refăcut."
Iar coordonatorul lotului de olimpici la matematică, profesorul Radu Gologan, susţine că 80% dintre olimpici părăsesc ţară pentru marile institute de cercetare din lume.
Radu Gologan, coordonatorul lotului de olimpici la matematică: „Politicienii români de astăzi şi dintotdeauna să înţeleagă un lucru: copiii ăştia sunt foarte sensibili la viaţa de zi cu zi. Nu pot fi păcăliţi. La ei nu merge chestia cu: îţi dau ceva în plus şi te simţi mai bine. Ei dacă pleacă din România, trebuie să plece cu sentimentul că aparţin acestei ţări şi sunt produsul acestei ţări, nu trebuie să plece cu gândul că am plecat din cloaca aceea."
Conform „Educativa", în 2017 erau 36,444 de studenţi români în afara ţării, iar pentru toamna lui 2018 este estimat un număr de 37,377 de studenţi. Şi, potrivit Integral.Edu, procentul celor care au plecat în 2017 a crescut cu 20% faţă de 2016.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!