Sute de școli sunt încă în reparaţii, după 6 luni de pandemie. Elevii, trimiși să învețe la bancă

Ultima actualizare: 12-09-2020 19:45

Pentru noul an şcolar problemele par fără sfârşit. Sute de unităţi de învăţământ sunt în reparaţii, iar în altele părinţii au fost chemaţi să facă rapid curăţenie.

Pe ultima sută de metri şi ministrul Educaţiei a mers în vizită la câteva școli din Capitală, după ce părinţii s-au plâns că elevii nu pot începe fizic.orele.

Școli aflate în reparație, după șase luni de pandemie

 

La mai multe şcoli din Miercurea Ciuc, sălile de clasa sunt pline de cabluri şi moloz. Aşa că luni, sute de elevi fie vor începe şcoala online, fie vor fi nevoiţi să meargă în locuri improvizate de primărie.

Carmen Miron, directorul Şcolii Gimnaziale Liviu Rebreanu: Clasele 5-8 sunt în sediul altei şcoli şi pentru cele patru clase de învăţământ primar pe care le avem în această clădire am găsit cu ajutorul primăriei alte locaţii. Este vorba despre clădirea unei bănci şi un centru cultural.

Locul ghişeelor şi al birourilor care erau odinioară în această încăpere va fi luat de băncile elevilor. 18 copii de clasa a treia vor învăţa aici până cel târziu în luna decembrie.

O situaţie identică întâlnim şi în oraşul Frasin din Suceava. De doi ani autorităţile locale se străduiesc să renoveze şcolile, însă fără rezultat.

Localnic: Tablă pe partea stângă nu este deloc.
Reporter: Şi plouă în interior?
Localnic: Vă daţi seama, de doi ani. Cărămidă de 100 de ani ar trebui să fie moloz acum.
Reporter: Şi copiii?
Localnic: Copiii sunt duşi la alte şcoli.

Şi în alte judeţe pregătirile sunt pe ultima sută de metri. S-a şters praful, au fost aşezate manualele, iar unele clase au fost dezinfectate cu două zile înainte de începerea cursurilor.

Maria Surdila, director adjunct Liceul Tehnologic Peștișani: Suntem pe ultima sută de metri cu pregătirile. Azi avem o acţiune de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare pe toate şcolile din comuna Peştişani.

Cât despre Capitală, majoritatea şcolilor vor avea elevii în ture. Sunt şi cazuri absurde, unde deşi nu s-au terminat lucrările de renovare, elevii au fost chemaţi fizic la ore. Situaţia a fost verificată şi de ministrul Educaţiei.

Monica Anisie, ministrul Educaţiei: "Am discutat cu dna director, mi a spus că lucrările au început foarte târziu, în 20 August. Voi merge în şcoli astfel încât şcoala să înceapă în condiţii bune.

Alte 17 unităţi de învăţământ din Capitala încep anul şcolar în scenariul roşu, adică elevii nu vor fi primiţi în bănci, ci vor participa la cursuri exclusiv online. Multe dintre acestea au şi alte probleme, dincolo de pandemie. în cazul lor, lucrările de reabilitare nu au fost gata la timp.

Dincolo de organizare, copiii au întrebările lor, legate de program şi orar.

Reporter: "Mergi la şcoală?
Alexandra: Habar n-am. Pentru că nici până acum nu am fost anunţaţi"

Fratele ei este mai norocos: învaţa la o şcoală de coregrafie.

Teo, 14 ani: "Copiii şi cu profesorii sunt la balet, sălile sunt f mici şi suntem 12 copii într o sală destul de mică"

În cazul copiilor mai mici, emoţiile şi nedumeririle sunt copleşitoare. Părinţii se frământă şi ei cu tot felul de întrebări

Reporter: "Aveţi siguranţă că vă trimiteţi copiii într-un loc sigur?
Mamă: Nu, absolut deloc. Nu am nicio garanţie, există teamă peste tot şi când ieşi pe stradă, nu ştii ce se poate întâmpla, darămite în spaţiile acelea mici, chiar dacă sunt unii pe tura, alţii pe alta tura"

Reguli pentru școala online. Ce trebuie să știe elevii și părinții

 

Cât despre şcoală online şi aici apar reguli peste noapte.

De acum înainte, profesorii pot pune note pentru activitatea online a elevilor fără să mai ceară acordul părinţilor. În plus, orele desfăşurate de acasă vor fi mai atent monitorizate, iar copiii care nu participa pot primi absenţe. Apar modificări şi în ceea ce priveşte sarcinile de lucru. Pentru prima dată într-un document oficial, Ministerul Educației prevede că temele date elevilor să fie creative și să nu obosească elevul său să îi consume prea mult timp.

Rămâne totodată şi problema tabletelor, strict necesare pentru 250.000 de elevi. Abia de luni încolo, vor fi distribuite în şcoli, susţin autorităţile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!