Sute de mii de tablete zac nefolosite. Doar câțiva dascăli mai predau cu ajutorul tehnologiei
Cumpărate cu bani grei în timpul pandemiei, pentru cursurile online, sute de mii de tablete zac nefolosite acum. Doar câțiva dascăli mai predau cu ajutorul tehnologiei după revenirea elevilor în clase.
Aproape o jumătate de milion de tablete au fost împărțite în toată țara prin programul „Școala de acasă” sau cu ajutorul asociațiilor și fundațiilor.
La școala din Tiha Bârgăului, județul Bistrița, ora de chimie continuă și pe platformele online, familiare acum elevilor. Alţii, însă, doar se joacă pe tabletele primite.
Ștefan Sălăgean, director la Școala Gimnazială Tiha Bârgăului: „Urmărim să folosim în continuare tabletele. Unii dintre colegii mei profesori le folosesc. Nu avem de gând să le luăm de la elevi. Trebuie să recunoaștem că se mai și joacă pe ele”.
Unii părinţi le-au pus, grijulii, la păstrare.
Reporter: „Ce faceți cu tableta?”
Părinte: „O păstrăm în cutie, în casă, dar sperăm să nu mai fie cazul să intre în online”.
Aura Danielescu, inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județean Timiș: „Tabletele primite de copii să nu fie luate în unitatea de învățământ, încuiate într-un dulap și rămase pentru o eventualitate ocazie în care ele pot fi folosite”.
Sorin Ion, secretar de stat la Ministerul Educației: „Elevii le pun în raft doar dacă sunt îndemnați să le pună în raft. Sau dacă nimeni nu îi întreabă de ele, prin urmare depinde foarte mult de colegii noștri profesori”.
Depinde şi de starea în care se afla dispozitivele electronice. Într-o familie din județul Galați cresc 11 copii și aproape toți au primit tablete anul trecut. Unele deja nu mai funcționează.
Florentina, elevă în clasa a VIII-a: „Nu merge să aprindem camera, nu merge să aprindem microfonul”.
Reporter: „S-au stricat din ele?”
Ecaterina, elevă în clasa a XI-a: „Toate aproape”.
Reporter: „Din ce cauză?”
Ecaterina: „Nu știu, pur și simplu”.
Alţii nici nu au apucat să le folosească vreodată pentru şcoală.
Simona Vandarache, elevă: „Eu mă uitam la desene animate”.
Reporter: „De pe tabletă te-ai conectat vreodată la vreo oră, la clasă?”
Simona: „Nu”.
Sunt insă dascăli care şi-au dat seama în timpul pandemiei ca tehnologia poate fi un aliat preţios.
Iuliana Călin, director la Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae”, județul Galați: „Pregătirea suplimentară pentru examenele naționale noi o desfășurăm în sistem on-line în continuare”.
Tabletele sunt de mare ajutor și pentru elevii cu probleme medicale. La cererea părinților, aceştia pot face şcoala în format hibrid.