Statul caută soluții pentru a încuraja învătământul dual în România, în contextul în care, țara noastră se confruntă cu un deficit tot mai mare de meseriași.

Cei pe care îi aveam au plecat să lucreze în străinătate, pe salarii mai mari, iar din urmă nu vine nimeni.

Potrivit Ministerului Muncii, România ar avea nevoie de 250 de mii de oameni, dar sunt reprezentanți ai patronatelor care vorbesc de un număr dublu.

Doar în Arad - județ care a ajuns la o rată a șomajului de puțin peste 1 la sută - este nevoie urgent de 10 mii de noi angajați.

Este greu sa obținem acești oameni pentru că nu avem de unde sa-i luăm”, a declarat Marinel Henteș, directorul AJOFM Arad.

România duce lipsă, în principal, de muncitori calificați. Mecanicii, electricienii, sudorii și tinichigii sunt cel mai greu de găsit. Mulți dintre cei pe care îi aveam au plecat din țară. Alexandru, de pildăș este sudor în Germania.

La salariul de aici, din Germania, eu rămân în mână cu două mii, două mii două sute”, a spus Alexandru Mihai Iacobeț, sudor în Germania.

În România, salariul mediu al unui sudor este de 2.400 de lei pe lună. Franța îi plătește pe acești meseriași cu până la 3.000 de euro pe lună, iar Belgia le dă 18 euro pe ora lucrată. Diferențele sunt mari și în cazul altor meserii.

În timp ce la noi în țară un tâmplar poate să ajungă să câștige 4.000 de lei pe lună, în Germania salariul brut al unuia este de 3.500 de euro, iar în Belgia crește cu încă cu o mie.

Iată si ce se întâmplă cu electricienii, plătiți în România cu 5.000 de lei.

Olanda între două mii și două mii patru sute de euro. Germania între 1.800-3.000 mii de euro. Cele mai bune salarii sunt în Marea Britanie între 3.000 și 3.200 de lire sterline”, a explicat Sorin Codescu, reprezentantul unui centru de calificare.

Și, în timp ce meseriașii români pleacă să lucreze în alte țări, atrași de salariile mai mari, din urmă nu vine o altă generație. În țară, numărul elevilor dispuși să învețe o meserie continuă să scadă.

Am ajuns la o sută de mii în condițiile în care acum aproape 30 de ani aveam un număr dublu. Metalurgie, de pildă, nu mai vrea să învețe nimeni.

În Alba, firmele își spun speranță în elevii de clasa a 8-a pe care încearcă să îi convingă cu burse să se îndrepte spre școlile cu învâtământ dual.

Pe perioada cât sunt școlarizați pot fi angajați în cadrul înteprinderii și să primească sume suplimentare”, a declarat George Precupescu, tutorele unei firme din Alba Iulia.

Acum, în evidențele Agenției Națioanale pentru Ocuparea Forței de Muncă sunt vacante, în toată țara, aproape 40 de mii de locuri de muncă. Firmele caută să angajeze - printre altele - muncitori necalificați, lucrători în construcții ori lăcuși mecanici.