Salvarea elevilor care au rămas în urmă cu lecțiile în timpul pandemiei. "Abia acum învață carte"
"Abia acum învață carte!" Sunt cuvintele multor părinți din Iași, care și-au trimis copiii la orele remediale.
Cursurile sunt organizate în timpul vacanței de vară pentru elevii care au rămas în urmă cu lecțiile în timpul pandemiei. Unii n-au avut tablete să facă orele online, alții... nici măcar curent electric.
O fundație din Iași a strâns copii din comunitățile sărace, iar cei care-i învață carte... sunt voluntari.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
În orașul Târgu Frumos, într-o sală special amenajată, câțiva voluntari îi învață pe cei mici să citească și să socotească.
Miruna Miron are 11 ani și, dacă nu ar fi venit la cursurile remediale, ar fi rămas acasă, unde trebuie să-i îngrijească pe frații mai mici.
„-Ce ai reușit să înveți, în acest timp?
-Să îmi fac temele, să învăț să citesc, să scriu”.
Rareș Brumă și fratele mai mic, Eduard, s-au concentrat cu greu la orele online, din timpul pandemiei. Acum încearcă să recupereze.
-“Doamnele de aici te-au ajutat să citești mai bine, să faci socoteli mai bine?
-Da, m au ajutat foarte mult.”
Toți copiii care vin la cursurile remediale provin din familii sărace.
Florentina Pandele, mama: "Eu abia să mă întrețin de azi pe mâine cu copiii cu mâncarea, costă și mult îmbrăcămintea și caiete".
Roxana Avadanei, mama: „Nu au învățat la școală absolut nimic, am fata de 9 ani, e într-a patra. Din cauză că face aceste cursuri a învățat să citească”.
La aceste cursuri, copiii sunt învățați și cum să aibă grijă de sănătatea lor.
Iuliana Petrov, psiholog: „Rezultatele se văd, în primul rând, pe partea psihologică, fiind un an dificil pentru toți. Pandemia a accentuat aceste lacune”.
Până spre jumătatea lunii septembrie, 150 de copii din mediul rural vor participa la cursurile remediale.
Adelina Tîrnoveanu, PR Fundația Bethany: "Ei vin și completează școala din timpul anului, atât cu activități prin care își consolidează cunoștințele de la școală, dar și cu activități de joacă”.
Cu ajutorul voluntarilor, și preotul Dan Damaschin, care îngrijește peste 9.000 de copii sărmani din județul Iași, le oferă școlarilor meditații în vacanța de vara.
Preot Dan Damaschin, Asociația Glasul Vieții: „Sunt chemați în perioada de vacanță pentru a recupera”.
În județul Iași, zeci de mii de școlari nu au participat la orele online din timpul pandemiei pentru că nu au curent acasă. Alții nu au tablete sau telefoane mobile de pe care să se conecteze pentru a participa la cursuri.