Probele scrise ale Bacalaureatului 2024 încep luni, 1 iulie. 134.000 de candidaţi, aşteptaţi să susţină examenul

bacalaureat examen test elevi scoala evaluare
Shutterstock

Ministerul Educaţiei a anunţat că probele scrise din prima sesiune a Bacalaureatului se vor desfăşura între 1 – 5 iulie în 477 de centre, iar 134.000 de candidaţi sunt aşteptaţi să susţină examenul în această sesiune.

 

„Probele scrise din prima sesiune (iunie - iulie) a examenului naţional de bacalaureat 2024 se vor desfăşura în perioada 1 - 5 iulie în 477 de centre”, au anunţat reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Ei au prezentat şi calendarul de desfăşurare al examenelor scrise.

Astfel, pe 1 iulie are loc proba la limba şi literatura română, pe 2 iulie – proba obligatorie a profilului (discipline, în funcţie de profil: matematică şi istorie), pe 4 iulie - proba la alegere a profilului şi specializării (se poate opta, în funcţie de filieră, profil şi specializare pentru una din cele 10 discipline: biologie, chimie, fizică, economie, filosofie, geografie, informatică, logică, argumentare şi comunicare, sociologie şi psihologie).

De asemenea, în 5 iulie este programată proba de limba şi literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale).

Citește și
angajare loc de munca job
Unde te poți angaja fără Bacalaureat
EXCLUSIV: Tânărul care a fugit din Ucraina şi a traversat Nistrul noaptea cu barca pneumatică. „Nu e important ce spun autorităţile despre mine, ci ce spun apropiaţii mei”

„Potrivit datelor transmise de comisiile judeţene/comisia ISMB de organizare a examenului, peste 134.000 de candidaţi (peste 119.000 din promoţia curentă şi peste 15.000 din seriile anterioare) sunt aşteptaţi să susţină examenul în această sesiune (toate probele sau, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare şi recunoscute ca atare, doar probele nepromovate)”, a menţionat sursa citată.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au adăugat că probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30.

„Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei (3) ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungire (cu cel mult două ore) candidaţii cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile judeţene, conform Procedurii de asigurare a condiţiilor privind egalizarea şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare”, au mai explicat reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Ce au voie să facă candidații în sala de examen

Ei au mai afirmat că pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru.

Pentru probele scrise la matematică şi geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Obiectele interzise în sala de examen

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc.), precum şi a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevii vor fi informaţi că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc.

În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Candidaţii surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Pe durata desfăşurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.

Afișarea rezultatelor

Afişarea primelor rezultate (în centrele de examen şi online) este programată în data de 8 iulie (până la ora 12:00). Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Candidaţii care contestă rezultatul iniţial al evaluării trebuie să completeze, să semneze şi să depună/transmită prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

Afişarea rezultatelor finale este programată în data de 12 iulie (în centrele de examen şi online).

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiţii:
- susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
- susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;
- obţinerea cel puţin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obţinute la probele scrise).

În zilele în care se desfăşoară probele scrise, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi, între orele 8:00 - 16:00, linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi privind organizarea/desfăşurarea examenului.

Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie va publica subiectele şi baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură înainte de România - Olanda! Un titular nu s-a antrenat cu restul echipei
NEWS ALERT Lovitură înainte de România - Olanda! Un titular nu s-a antrenat cu restul echipei
Citește și...
FOTO: Ce subiect a picat la Română la BAC 2024. VEZI Subiectele și baremele de la Limba și Literatura Română
FOTO: Ce subiect a picat la Română la BAC 2024. VEZI Subiectele și baremele de la Limba și Literatura Română

Absolvenții de liceu încep probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2024 pe 1 iulie, cu examenul la Limba și Literatura Română.

Unde te poți angaja fără Bacalaureat
Unde te poți angaja fără Bacalaureat

Bacalaureatul, adesea denumit „examenul maturității”, reprezintă un pas important în reușita educațională a unei persoane. Acesta marchează finalul învățământului liceal și evaluarea cunoștințelor acumulate în diverse discipline.

Calendar Bacalaureat 2024. Examenele scrise încep pe 1 iulie
Calendar Bacalaureat 2024. Examenele scrise încep pe 1 iulie

Sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat 2024 a început. Probele cele mai așteptate de elevi și părinți sunt cele scrise, pentru care se vor da și note.

Ce ar trebui să facă elevii înainte de Evaluarea Naţională sau Bacalaureat. Recomandările unui profesor
Ce ar trebui să facă elevii înainte de Evaluarea Naţională sau Bacalaureat. Recomandările unui profesor

Examenele naţionale, indiferent că este vorba despre Evaluarea Naţională sau Bacalaureat, înseamnă încheierea unui ciclu de studii gimnaziale sau liceale, dar, în acelaşi timp, reprezintă pentru elevi sau părinţi un factor de stres psihologic.

Recomandări
Cod portocaliu de ploi torenţiale şi vijelii în mai mult de jumătate de ţară. Zonele în care vor fi furtuni puternice. HARTĂ
Cod portocaliu de ploi torenţiale şi vijelii în mai mult de jumătate de ţară. Zonele în care vor fi furtuni puternice. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică, valabilă în mai mult de jumătate de ţară în următoarele 24 de ore.

FOTO Vezi subiecte la Matematică de la BAC 2024. Ce s-a dat la Matematică-Tehnologic
FOTO Vezi subiecte la Matematică de la BAC 2024. Ce s-a dat la Matematică-Tehnologic

Absolvenții de liceu susțin, astăzi, a doua probă scrisă a examenului de Bacalaureat 2024. Elevii care au terminat un liceu cu profil real sau tehnologic vor da examn la Matematică.

Cum ar arăta Parlamentul dacă alegerile ar avea loc astăzi. Partidul care se apropie de 30% - Sondaj INSCOP
Cum ar arăta Parlamentul dacă alegerile ar avea loc astăzi. Partidul care se apropie de 30% - Sondaj INSCOP

Aproape 30% dintre cei chestionaţi în cadrul unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro au declarat că ar vota cu PSD la alegerile parlamentare, 18,9% exprimându-se în favoarea PNL, iar 14,7% pentru AUR.