O echipă de elevi de liceu din Iași, premiul al doilea la cel mai mare concurs de robotică din lume, în Houston, SUA
O echipă de elevi de liceu din Iași a venit acasă cu premiul al doilea la cel mai mare concurs de robotică din lume, desfășurat în Houston, Statele Unite.
Vorbim despre First World Championship, la care au participat peste 190 de echipe din 23 de țări. România a fost reprezentată de patru echipe, toate cu rezultate bune peste Ocean.
Codrin Crâșmaru, membru al echipei: „Poate să ia conuri de acest tip și, dacă apasăm un singur buton, să ridice la nivelul la care vrem noi și apoi, tot cu un singur buton, poate să le dea și drumul și să le plaseze pe anumite bare”.
Alejandra este robotul la care echipa de la Liceul de Informatică Grigore Moisil din Iași a lucrat timp de cinci luni. Robotul este construit din bucăți printate la imprimante 3D și din piese cumpărate de la distribuitori autorizați din SUA. Adolescenții s-au plasat cu el pe locul 2 în campionat.
Andrei Bălășescu, membru al echipei: „Primele 30 de secunde ale meciului, ei trebuie să ruleze autonom. Următoarele două minute, roboții sunt controlați de către doi driveri și ei trebuie să pună cât mai multe conuri pe junctionuri, ca în ultimele 30 de secunde să încercăm să capturăm cât mai multe junctionuri”.
Echipa Peppers este formată din 24 de elevi. Premiul pe care l-au obținut tinerii nu doar demonstrează creativitatea lor din laborator, ci îi și motivează pe ceilalți să descoperea lumea roboticii.
Armand Miron, membru al echipei: „Am fost destul de intimidați de echipe cu renume din SUA, însă credem noi că ne-am descurcat. Am reușit să obținem un rezultat foarte bun, nu numai pentru Iasi, ci și pentru Romania”.
Elena Blașcu, membră a echipei: „Am avut ocazia să vedem că toată munca noastra nu a fost în zadar și faptul că am impresionat. Ne-a bucurat foarte mult și ne-a motivat să continuăm”.
Ana Vasilache, membră a echipei: „A fost o experiență nouă. Sunt bucuroasă că am avut ocazia să învăț foarte mult”.
Mirela Țibu, profesor de informatică și coordonator al echipei: „Am crezut în ideea asta de acum șase ani, de când am pornit atelierele de robotică. Ei aveau efectiv nevoie de acest mod practic de a aplica cunoștințele pe care le primesc la școală”.
Și celelalte trei echipe ale României, din Pitești, Ploiești și București, au fost premiate la First World Championship Houston.