Principalele modificări la Legea educației. Rectorii ar putea obţine câte mandate vor


Ultimul update: Marti 11 Februarie 2020 19:52
Data publicarii: Marti 11 Februarie 2020 19:51
Categorie: Stiri Educatie

Legea educaţiei a fost modificată din nou în Parlament. Senatorii au votat pentru ca elevii să fie mai puţini în clase, să aibă transport gratuit şi o masă caldă.

Aceeaşi lege a înfuriat însă alianțele de studenţi, pentru că rectorii vor putea să aibă mandate nelimitate. Ca să intre în vigoare, legea trebuie să fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Senatorii au votat luni seară pentru a delimita strict numărul elevilor înscrişi într-o clasă. De exemplu, la creşă, numărul maxim din acelaşi spaţiu ar putea să fie de 8 copii, iar la grădiniţă de 17.

Pentru liceu şi gimnaziu, legea actuală spune că într-o clasă trebuie să fie cel mult 30 de elevi. Deşi ştim că în şcolile supraaglomerate numărul este depăşit. Aşadar, legea nouă, votată în Parlament, trece de la numărul maxim de 30 la cel mult 26 de copii într-o clasă. Dacă vorbim de clasele primare, aici se trece de la numărul maxim de 25, la 22 de elevi într-o clasă.

Asta ar înseamnă spaţii noi, mai multe şcoli şi mai multe cadre didactice. Reprezentanii Guvernului au spus în plen că nu exista fonduri pentru aşa ceva.

Gabriel Chicioreanu, Federaţia naţională a asociaţiilor de părinţi: "Sunt şcoli în care sunt în clase şi 35, 37 de copii. Este o problemă gravă. Parlamentarii s-au trezit la final de mandat, dar par să nu sunt ancoraţi în realitate".

Daniela Voinea, director școală gimnazială "Sfinții Voievozi": "Când spui pentru copii mai puţini, ai impresia că sunt puţini. Dar nu e adevărat. Pentru profesori se simt acele minute pe care în mod normal le-ar oferi acelor copii. Şi aşa atenţia merge către ceilalţi."

Legea votată în Parlament include şi alte modificări: masă caldă în şcoala pentru fiecare copil până în 2030, transport gratuit şi extinderea programului "Scoala după Şcoală."

Mandate "fără număr" pentru rectori

 

Parlamentarii şi-au îndreptat atenţia şi către rectorii universităţilor, care ar putea obţine câte mandate vor, faţă de două, câte sunt prevăzute acum. Iniţiatorul acestui amendament este fostul ministru al educaţiei, senatorul PSD, Liviu Pop.

Petrișor-Laurențiu Țucă, Președinte ANOSR: "Demonstrează că doreşte capital politic, ne duce încet şi sigur spre un totalitarism universitar."

Reporter: "Aţi discutat cu rectorii? V-au cerut ajutorul? "
Liviu Pop, senator PSD: "Nu am discutat cu rectorii despre a cere sau nu ajutorul. Am discutat cu rectorii vis a vis de alte sisteme de educaţie din Europa şi nu numai."

Adoptată în Parlament, legea va merge acum la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO