Ministrul Educației promite că nicio școală nu va mai avea toaletă în curte în 2 ani

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

România anului 2018 are peste două mii de şcoli şi grădiniţe, cu toalete în curte, şi zi de zi copiii sunt nevoiţi să intre într-o mizerie greu de imaginat.

Joi, ministrul Educaţiei a promis că în 2 ani toate aceste probleme vor dispărea, deşi părinţii sunt sceptici. Până una alta, o companie poloneză care vinde obiecte sanitare s-a oferit să renoveze câteva băi din şcolile româneşti.

Numai în judeţul Gorj, 63 de unităţi de învăţământ au toaleta în curte.

De ani de zile, la minister ajung doar cifre.

"2.188 de unităţi şcolare din România nu dispun de grupuri sanitare în incinta clădirii, iar aproximativ 10% din unităţile şcolare nu au în acest moment sistem de canalizare corespunzător. Ne-am propus, aşa cum a anunţat şi doamna prim-ministru, că până în anul 2020 să nu existe nicio unitate şcolară cu toaleta în curte", a spus Valentin Popa, ministrul Educației.

”Doamne ajută, dar lasă-mă să spun că nu cred, nu că nu ar exista dorinţa, dar vorbim de sume foarte mari. Sunt bani cheltuiţi absolut aberant. Sunt proiecte de grupuri sanitare care costă 4 miliarde sau 400.000 lei noi, adică aproape 100.000 de euro", spune Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți.

Iar acolo unde există toalete în şcoală, nu exista săpun şi hârtie igienică. Fostul inspector general al municipiului Bucureşti dă vina pe copii.

Florian Liandru, fost inspector general Bucureşti: În Bucureşti sunt multe unităţi de învăţământ unde sunt aisgurate aceste consumabile, chiar dacă în multe situaţii copiii îşi bat joc de aceste materiale
Reporter: Dar acolo unde nu sunt, ce se întâmplă? Primăria nu a dat bani?
Florian Liandru, fost inspector general Bucureşti: Probabil că directorii nu au solicitat fondurile în bugetul de cheltuieli.

Administrarea şcolilor revine în sarcina autorităţilor locale. Prea puţine primării de la sat accesează însă fonduri europene pentru a ieşi din impas. O altă variantă ar fi implicarea mediului privat.

Ministerul Educaţiei a semnat joi un parteneriat cu o companie poloneză, care va renova la vară grupuri sanitare din România, acordând un procent de 1% din vânzări în perioada aprilie - august 2018.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO