Ce a făcut Alfred Bulai de fiecare dată când a fost convocat de Comisia de Etică de la SNSPA
Profesorul de sociologie Alfred Bulai, acuzat de hărțuire sexuală de zeci de tinere, foste și actuale studente, nu va mai lucra la Școala Națională de Studii Politice și Administrative.
La mai bine de o săptămână de la izbucnirea scandalului, rectorul SNSPA a semnat dispoziția de desfacere a contractului de muncă.
În paralel, Comisia de Etică a școlii s-a întrunit pentru a discuta și cazul sociologului Marius Pieleanu, vizat de acuzații similare. Iar autoritățile continuă audierea victimelor și a martorilor.
Profesorul Alfred Bulai, acuzat de hărțuire sexuală de mai multe tinere, a fost convocat de două ori de Comisia de Etică a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, însă nu s-a prezentat.
Acum, rectorul SNSPA spune că a primit hotărârea comisiei de etică și l-a concediat pe Bulai.
Reprezentanții universității nu au dat detalii despre rezultatele anchetei interne, au transmis însă că rectorul universității a semnat dispoziția desfacerii contractului de muncă al profesorului Alfred Bulai, cu efect imediat.
Subiectul declanșat de „cazul Bulai" nu se închide aici.
„SNSPA va continua analiza situației create, pe mai multe planuri, în conformitate cu legislația în vigoare. Pe de o parte, Comisia de Etică va evalua în ce măsură există argumente legale pentru a extinde cercetările. De asemenea, toate datele adunate la SNSPA vor fi trimise către organele de anchetă penală”, a transmis conducerea SNSPA.
Între timp, anchetatorii continuă audierile.
La Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a fost audiată încă o victimă - fostă studentă a profesorului de sociologie Alfred Bulai. Audierea ei s-a desfășurat cu o discreție deplină, după cum au cerut procurorii, pentru ca femeia să fie protejată.
Pe de altă parte, pe adresa de e-mail a Parchetului au fost primite alte două sesizări din partea victimelor. Așadar, numărul potențialelor victime a crescut la 23.
Acest scandal poate schimba și legislația. În momentul de față, potrivit ordonanței de urgență 27, petițiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele titularului nu sunt luate în considerare și se clasează. Premierul a anunțat că va modifica legislația.
Cristina Praz, expert în comunicare și egalitate de gen, Centrul FILIA: „În mod teoretic, dacă eu mă duc ca studentă și depun o sesizare la Comisia de Etică, această sesizare trebuie citită de o persoană responsabilă și apoi, teoretic, ar trebui ca datele mele de contact, datele mele personale să fie anonimizate și să nu fie cunoscute de restul membrilor comisiei. Membrii, de cele mai multe ori, află despre persoana care a depus sesizarea și profesorul meu va ști că eu sunt persoana care s-a dus și a povestit ce i s-a întâmplat. Această opțiune de a depune anonim, fie că vorbim de un chestionar pe un site, fie de o sesizare oficială în mod anonim, le-ar conferi mai multă încredere”.
Experții spun că universitățile au nevoie de noi reglementări care să protejeze studenții atunci când depun o plângere. În companiile private, de exemplu, un angajat poate depune o sesizare anonimă și este protejat.