Elevii unei școli ”șantier” din Capitală, trimiși în parc pentru lecții
Deși cursurile au început, multe școli nu sunt gata. În București, de pildă, numeroși părinți care au copiii la școala 150 au fost rugați să nu-i aducă la ore săptămâna aceasta.
Directorul susține că nu i-a pus pe profesori să dea acest mesaj, însă cei câțiva copii care au venit totuși la școala au fost trimiși în parc, să nu-i deranjeze pe muncitori. Tot în Capitală, sute de copii învață în zgomotul de șantier, iar alții vor fi mutați în containere.
La Școala 150 din Bucureşti elevii dispar înainte să intre în clase, pentru că, spune directorul:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Carmen Zamfir, directorul şcolii 150: "Părinţii au hotărât să nu vină copiii la şcoală. Până acum avem un singur copil. Nu conducerea hotărăşte să nu vină copiii la şcoală. Copiii vor primi absente, sigur".
Şi totuşi, după doar două minute, la școală apar 20 de elevi însoţiţi de o învăţătoare.
Reporter: "Bună ziua! Aici învăţaţi, la 150?"
Copii: "Da!"
Reporter: Şi unde aţi fost?
Copii: În parc.
Reporter: "Nu la şcoală?"
Copii: "Nu!"
Ei au venit la şcoală pentru că părinţii nu au primit următorul mesaj:
"Bună ziua, în această săptămână nu se pot ţine ore la școala 150. Se lucrează până târziu noaptea. Vă transmit rugămintea sa nu trimiteţi copiii în această săptămână. O zi frumoasă!"
Reprezentanţii Inspectoratului şcolar au început o anchetă să afle dacă sursa mesajului postat în grupurile celor 39 de clase nu era chiar direcţiunea. Conducerea anunţase că numai două niveluri din trei ale şcolii sunt gata, dar muncitorii nu vor lucra cât timp elevii au ore.
La Școala gimnazială Petre Ghelmez, copiii ies de la ore având pe fundal zgomot de bormaşină. Microfonul acoperă parţial zgomotul, însă e greu de crezut că poţi ţine o lecţie în aceste condiţii.
Constructorii lucrează la 10 metri înălţime, fără căşti şi neasiguraţi.
Părinte: "Nu mi se pare normal că a început şcoala în condiţiile astea. Învaţă la etajul al doilea, unde sunt schele şi se plimba muncitorii".
Părinte: "Schelele astea sunt periculoase pentru orice copil, nu doar pentru ai mei, că sunt a cincea".
Iar la scoala 197, 4 clase primare se vor muta în câteva zile în containere care au ocupat careul.
Reporter: "Mai e ceva de lucru..."
Rodica Năroşi, directorul şcolii 197: "Nu foarte mult, să ştiţi! Nu am adus încă elevii, ca să nu aibă un disconfort că nu avem racordurile încă finalizate. La reţeaua electrică şi la canalizare".
Rodica Năroşi, directorul şcolii 197: "Cel puţin un an de zile avem nevoie de aceste spaţii unde să înveţe elevii. Sunt mai mulţi elevi decât putem duce pentru că suntem una din şcolile bune ale Bucureştiului şi părinţii sunt atraşi".
Mulţi părinţi şi-au făcut viză de flotant, ca să-şi poată da copiii la această şcoală, iar clasele au depăşit dimensiunea normală.
Nici părinţii care i-au înscris pe cei mici la grădiniţă şcolii Avram Iancu din sectorul 4 nu bănuiau că aceasta se va muta cu totul, pentru consolidări. În noul spaţiu, aflat la 3 km distanţă, copiii dorm înghesuiţi. Aici, de pildă, sunt două grupe, delimitate de o stivă de pătuţuri.