Viitorul României. Câți copii ai românilor întorși din străinătate au fost înscriși în școlile de stat în ultimii doi ani
Aproape 20.000 de copii întorși din străinătate împreună cu părinții s-au înscris în școlile de stat de la noi în ultimii doi ani potrivit datelor Ministrului Educației.
Cei mai mulți români din diaspora au decis să se întoarcă acasă până când cei mici să înceapă ciclul primar pentru a se putea obișnui cu limba română. Peste două săptămâni vor începe școala cu emoții și elevi veniți din Marea Britanie Spania, Italia sau Germania.
Familia Pruteanu este din Bacău și s-a întors în țară după 22 de ani petrecuți în Italia și Anglia. Până la începerea școlii, pentru Matteo și Sofia a început numărătoarea inversă. I-am găsit exersând limba română, cu cărțile în față. Matteo va merge la școala din Ciugud în clasa a IV-a, iar Sofia în a III-a.
Reporter: „Cum vă imaginați că o să fie prima zi de școală?”
Matteo și Sofia: „Amuzant, superb și o să am oleacă de emoții”.
Reporter: „O să ai emoții?”
Matteo: „Da, o să iau oleacă note mai bune la română”.
Cei doi soți au lucrat mai bine de 20 de ani în Italia și Anglia.
Andrei Pruteanu, tatăl copiilor: „Școala se apropie. Cât de cât ca standard școlii din Marea Britanie unde au fost ei obișnuiți și idee asta e să fie cât mai modernă și mai ok pentru ei. Vor să își cunoască profesorii, educatoarea deci au emoții”.
Familia Drăgan a venit anul trecut din Anglia. Cele două fetițe, Antonia de 11 ani și Elisa de 8 ani au fost înscrise într-o școală publică și s-au adaptat rapid cerințelor de la clasă. Acum se pregătesc să cumpere rechizitele.
Adaptarea la sistemul din România, o provocare pentru părinți și copii
Alexandra Drăgan, mama fetițelor: „Mă temeam pentru Antonia, că o să se integreze greu și o să își găsescă greu prieteni. Spre surprinderea, mea doamna învățătoarea și clasa au fost foarte prietenoși și au integrat-o repede și ușor”.
Numărul copiilor care se întorc cu familiile lor în țară este în creștere în ultimii ani. În multe cazuri, părinții se întorc cu speranța că vor putea începe aici o viață nouă, cu banii strânși peste hotare.
Cornel Sandu, inspector general ISJ Alba: „Cred că anul acesta depășim 250 de elevi care s-au reîntors împreună cu familiile să continue studiile în România. Cei mai mulți sunt la clasele primare. Avem din SUA, Canada, Chile”.
Reprezentanții asociațiilor de români din diaspora spun că primesc frecvent întrebări din partea părințior care se interesează de înscrierea copiilor în școlile din România.
Eugen Terteleac, reprezentant al Asociației Românilor din Italia: „Sunt instituții de învățământ din țară care au înțeles nevoile acestor copii și încearcă să faca un parcurs, un program prin care aceștia să recupereze materiile pe care nu le-au studiat. Avem profesori detașați care predau limba română și mulți părinți care au programată reîntoarcerea în țară duc copiii la aceste cursuri și le sunt foarte de ajutor”.
Studiile în străinătate ale elevilor pot fi echivalate în România dacă părinții depun la inspectoratul școlar documentele justificative, în funcție de sistemul de învățământ din țara de unde aceștia au revenit.