Proiectul CRED: salariu plus bonusuri lunare de până la 4.000 de lei pentru profesori

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Cei mai buni profesori din România sunt aşteptaţi să devină parte din proiectul CRED de formare a 55.000 de cadre didactice.

Experţii care se vor implica în proiect pot câştiga până la 4.000 de lei lunar, pe lângă salariul de profesor, şi vor fi cei care vor pune bazele celei mai aşteptate schimbări din sistemul educaţional românesc: reformarea profesorilor. Proiectul este finanţat, cu aproape 200 de milioane de lei şi are ca prioritate, pregătirea profesorilor tineri, abia intraţi în sistem.

Cu un buget de aproximativ 42 de milioane de euro, CRED, finanţat cu fonduri europene, este cel mai important proiect pe care îl desfăşoară Ministerul Educaţiei.

Merima Petrovici, managerul proiectului CRED: "Pe termen mediu şi lung, el trebuie să producă nişte schimbări pozitive, atât la nivelul activităţii didactice la clasa din perspectiva celor doi actori educaţionali profesor-elev, cât şi din perspectiva creşterii interesului faţă de şcoală"

Principalul obiectiv este pregătirea profesorilor pentru a preda prin metode moderne, care să pună accent pe dezvoltarea competentelor cheie ale elevului, pe înţelegere, nu pe memorarea informaţiilor.

Vor fi puse la dispoziţia profesorilor peste 7000 de noi materiale didactice interactive. De asemenea, programul urmăreşte predarea interdisciplinară.

Adică elevii să fie învăţaţi, de exemplu, să folosească aceleaşi noţiuni şi la matematică, şi la fizică sau chimie. Şi, cel mai important, să înţeleagă rapid cum pot folosi informaţiile de la şcoală, în viaţa de zi cu zi.

Merima Petrovici, managerul proiectului CRED: "Poţi face o lecţie de matematică în învăţământul primar, ducând copiii în piaţă şi văzând că dacă se pun în balanţă un kilogram de mere şi un kilogram de prune, chiar dacă balanţa este în echilibru, numărul prunelor este mai mare decât cel al merelor. pornind de la asta, apare întrebarea, dar oare unde cresc aceste fructe?"

Cum vor fi pregătiţi profesorii pentru schimbare? În vara acestui an, Ministerul va face un apel către experţii în educaţie. 60 de profesori cu experienţă în formarea cadrelor didactice, vor deveni formatori de formatori, adică liderii acestui proiect.

Aceştia vor pregăti 900 de alţi profesori, care vor deveni, la rândul lor, formatori. Pentru 4 ore pe zi, un expert ar putea ajunge să câştige până la 4000 de lei net pe lună.
În 4 ani, ministerul va trebui să pregătească, în cascadă, 55.000 de dascăli. Prioritate vor avea profesorii tineri.

Merima Petrovici: "În primul rând cele care predau la clasele a 5-a şi a 6-a, apoi cei care sunt debutanţi în activitatea didactică, proaspăt absolvenţi de facultate sau cu un an -doi experienţă

În prezent, echipa are doar 15 oameni, cu toţii, funcţionari publici. Lor ar urma să li se alăture 160 de angajaţi: experţi în educaţie, comunicare sau IT. Deocamdată, însă, angajările sunt blocate pentru că Guvernul nu a definitivat cadrul legislativ pentru asta.

Ştirile PRO TV vor urmări îndeaproape acest proiect, care poate reforma învăţământul românesc.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO