Ce prevede contractul educațional care trebuie semnat de părinți la începerea școlii. Cine nu semnează riscă o amendă mare
Școala începe curând, cu o mulțime de obligații, inclusiv pentru părinți. Aceștia vor trebui să semneze un contract educațional care prevede, între altele, că vor participa la ședințele cu învățătorii și cu diriginții.
În caz contrar, pot fi sancționați, iar sumele nu sunt mici.
Dincolo de asta, pentru mulți elevi, și acest an școlar se va desfășura în școli aflate în șantier sau chiar în containere.
Așa arată un contract educațional, care urmează să fie semnat atât de părinți, cât și de directori, atunci când copilul intră în clasa pregătitoare, în clasa a V-a sau în a IX-a.
De anul acesta, părinții sunt obligați să participe la ședințele cu diriginții, să se asigure că elevii au o ținută decentă, dar și să înlocuiască obiectele distruse de copiii lor la școală.
Părintele, conform contractului, trebuie să fie, de asemenea, de acord cu servicii de consiliere pentru copil, în cazul în care acesta are nevoie. Și conducerea școlii are mai multe obligații.
Trebuie, printre altele, să solicite acordul părinților pentru supravegherea audio/video a elevului în timpul programului școlar, precum și pentru stocarea imaginilor.
În cazul în care una dintre părți nu vrea să semneze contractul, riscă o amendă între 1.000 și 5.000 de lei sau muncă în folosul comunității.
Adică, părintele poate fi reclamat, iar contravenția este aplicată de persoana împuternicită de primar.
În realitate, sunt directori de școli care nu se complică să facă aceste contracte, așa cum sunt și părinți care refuză să le semneze. Există și categoria celor care avertizează că normele de aplicare sunt neclare.
Prof. Dr. Mihail Adrian Șerban, Director Școală Gimnazială „Sf. Treime”: „Este o chestiune sensibilă și trebuie reglementată mult mai bine. Să se specifice clar ce am eu voie să fac ca furnizor de servicii educaționale și ce măsuri se pot lua. Nu se pot da [sancțiuni] pentru că, după aceea, se poate ajunge la instanță, vicii de procedură se pot găsi tot timpul, așadar dacă nu e o situație foarte, foarte clară, să evităm și să încercăm să discutăm... să găsim soluții.”
Deși luni, 9 septembrie, încep cursurile, peste 800 de școli sunt în renovare sau în proces de reabilitare.
Ligia Deca, Ministrul Educației: „Chiar și în aceste situații, toți copiii merg la școală în spații identificate care pot susține procesul educațional.”
La nivel național, în acest an, în 19 școli, copiii vor învăța în 3 schimburi.