Au început Evaluările Naționale, cu elevii de clasa a șasea. Cum le vor fi transmise rezultatele
Au început Evaluările Naționale, iar primii care au trecut prin emoțiile testării au fost elevii din clasa a șasea. Examenele sunt susținute după un an de pauză, pentru că anul trecut trăiam vremuri dificile.
Elevii au primit subiecte după modelul testelor Pisa, iar rezultatele vor arăta nivelul la care se află după școala online.
După o oră în care au întors subiectele pe toate părţile, în căutarea răspunsurilor corecte, unii au ieşit victorioşi din sală.
În peste 700 de localităţi, acolo unde rata de infectare depăşeşte 1 caz la mia de locuitori, elevii s-au văzut pentru prima dată după multă vreme. Bucuria de a fi din nou împreună a fost mai mare decât stresul testării.
Elevii nu vor primi note, ci un punctaj. Rezultatele sunt confidenţiale şi nu se trec în catalog, dar vor fi aduse la cunoştinţa părinţilor, în privat.
Sorin Ion, Secretarul de stat în cadrul Ministerului Educaţiei: ”Lucrarea nu se transformă într-o notă pe o scară obişnuită de la 9 la 10, să nu aştepte nimeni nişte rezultate gen că la Evaluările Naţionale sau la Bacalaureat, cu procente de promovare. Filozofia evaluării de la clasele a 2a, a 4a şi a 6a este diferită de cea de la clasele a opta şi a 12a, unde au rol de selecţie. Ei bine, aici au rol de diagnoză.”
Antonina Bleorț, purtător de cuvânt ISJ Iași: ”Testele pentru clasa a VI-a sunt grupate sunt grupate după un model PISA. Astăzi este comunicare, adică limba română şi o limbă străină. Mâine, testul include subiecte din matematica şi ştiinţe.”
Prin evaluări similare vor trece și elevii din clasa a patra, în perioada 18-20 mai, dar și cei din clasa a 2-a, începând cu 25 şi până pe 28 mai. Anul trecut, din cauza pandemiei, testările nu s-au mai ţinut, aşa că rezultatele din această sesiune sunt importante pentru cadrele didactice, care pot afla ce probleme au elevii cu materia, după un an de şcoală online.
Adina Horga, expert în educaţie: ”Nu putem să îmbunătăţim un produs, mai ales un produs educaţional, mai ales dacă nu exista feedback şi dacă nu avem o evaluarea lucrurilor. Aşa că în momentul de faţă ele sunt mai mult decât importante, sunt esenţiale.”
Luna viitoare, în sălile de examene vor ajunge elevii din clasa a 8-a, din 22 iunie, apoi cei din clasa a 12-a, din 28 iunie. Pentru ei miza şi emoţiile sunt mai mari - pentru că urmează admiterea la liceu, respectiv a facultate.