„Mici cu mămăligă. O să fac un sandviș pe care o să-l mănânc”. Turiștii străini, impresionați de mâncarea din România
Aroma îmbietoare de mititei, vinul fiert și atmosfera de sărbătoare sunt un magnet pentru străinii de la noi.
Așa că la târgurile de Crăciun se vorbește în mai multe limbi. Chiar din Asia, ori din lumea arabă. Turiștii nu ezită și cumpără mai multe cadouri, spun comercianții. Mai cu seamă obiecte făcute de meșteri populari.
Câțiva tineri din Japonia și Oman care studiază la noi în țară sunt atât de încântați de târgul de Crăciun din Piața Constituției încât l-au vizitat deja de mai multe ori. De fiecare dată cheamă câte un prieten și se bucură împreună de vinul fiert, salamul cu biscuiți și de tradiționalii mici la grătar.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Turist: „Atmosfera e minunată. Ne place foarte mult. El e din Franța. A venit în vizită și a trebuit să-i arăt locul”.
Turist: „În Japonia nu sunt târguri de Crăciun. Cred că o să cumpăr mici cu mămăligă. O să fac un sandviș pe care o să-l mănânc”.
Pentru două tinere din Filipine târgul din București seamănă foarte mult cu cele de acasă.
Turistă: „E frumos și ne simțim ca acasă, pentru că în Filipine sărbătorim Crăciunul aproape la fel. Și noi avem luminițe și decorațiuni. E la fel. Vrem să cumpărăm niște globuri”.
În altă parte, câțiva studenți din Franța savurează una dintre băuturile preferate de Crăciun.
Student: „Vin fiert! Ador vinul fiert!”
Câțiva dintre ei se gândesc și la lucruri mai practice.
Turist: „E mai ieftin decât în Franța, mult mai ieftin. Aveți foarte multe produse artizanale, cum ar fi șamponul sau chiar hainele”.
Turist: „E tradițional și e frumos. Cumpăr foarte multă mâncare, dulciuri tradiționale, cum e kürtős kalács și uneori cadouri pentru părinții mei, obiecte tradiționale și îmi place să fac și activități, spre exemplu să mă dau în roată”.
Românii se uită de două ori la preț când cumpără ceva. Însă oaspeții străini sunt mai deschiși la buzunare.
Client: „Am cheltuit aproape 100 de euro”.
Client: „200 de lei”.
Client: „100 cred. Da”.
Vinul fiert e 10 lei, iar turta dulce este 15 lei. Prețurile cresc, desigur, pentru friptura la grătar și alte bunătăți.
Comerciant: „Patru sarmale și mămăliguță sunt 30 de lei. Pomana porcului e 14 lei suta de grame. Pastrama de oaie, foarte bună, 18 lei. Murăturile sunt 8 lei. Cârnații, tot așa, 14 lei. Foarte buni”.
Fiindcă se gândesc și la lucrurile cu care vor să se întoarcă acasă, turiștii din alte țări roiesc în jurul tarabelor cu obiecte artizanale, pe care fie le păstrează, fie le dăruiesc. Cei mai mulți aleg să cumpere decorațiuni de Crăciun.
În țară, unul dintre cele mai vizitate târguri este cel de la Craiova, care ocupă locul al II-lea într-un top al celor mai frumoase din Europa. Cel de la Sibiu, deschis pentru prima dată în 2007, a devenit deja o tradiție. Turiști mulți trec și pe la târgurile din Brașov, Cluj-Napoca, ori Timișoara. În medie, 15% sunt străini, spun organizatorii.