Zeci de tone de carne de pui cu salmonella ajung în România din Polonia. Cum ne ferim de intoxicație

×
Codul embed a fost copiat

Aveți grijă ce carne de pui cumpărați și cum o manevrați. Inspectorii sanitar-veterinari spun că tot mai multe loturi care vin din import, în principal din Polonia, sunt depistate cu salmonella, o bacterie periculoasă pentru oameni.

 

Importurile de carne de pui au crescut anul trecut cu peste 20 la sută, iar Polonia este unul dintre principalii furnizori.

În ultimele două luni, zeci de tone de carne de pasare din import au fost depistate cu salmonella de reprezentanții autorității naționale sanitar-veterinare. Dacă în mod obișnuit erau depistate lunar 4, 5 cazuri, numărul lor a explodat.

Mihai Ponea, directorul general al ANSVSA: ”21 de alerte pe salmonella interititis cu proveniență în special din zona Poloniei. Avem o cantitate de produse din carne de pasăre, pulpe, organe, ele sunt de ordinul zecilor de tone care au fost confiscate și retrase de pe piață”.

Citește și
carne mici
Alertă în Mureș din cauza micilor infestați cu salmonella. Caserolele au ajuns pe piață
Șeful spionajului militar ucrainean spune că rușii au pregătit liste cu execuții: „Profesori, preoți, jurnaliști”

Potrivit legii, din fiecare lot de carne care urmează să fie vândut sunt prelevate probe care ajung la laborator. Așa sunt descoperite eventualele contaminări. Sunt peste 2.500 de tipuri de salmonella, însă doar două sunt periculoase pentru oameni.

Dacă produsele sunt depistate cu aceste forme ale bacteriei, ele sunt distruse imediat.

Se eșantionează 25 de grame de carne și se pune pe un mediu de preîmbogățire pentru salmonella. Analiza în sine durează ntre 3 și 5 zile și implică trecerea pe anumite medii selective.

Nastasia Belc, directorul general al Institutului pentru Cercetare Alimentară: ”Există și programe de monitorizare, dar firmele sunt obligate să își verifice calitatea microbiologică și apoi să se prezinte pe raft cu produsul respectiv la vânzare. Dar se poate întâmpla să apară accidente pe lanțul frigorific mai ales, cum vă spuneam”.

Tocmai de aceea, medicii ne recomandă să fim atenți inclusiv cum pregătim carnea.

 

Nu se folosește același cuțit pentru carnea de pui și pentru alte alimente

 

Este recomandat ca pe masa pe care vrem să tăiem și să pregătim carnea de pui să nu avem și alte produse pe care le mâncăm crude. Cum ar fi legumele pentru salată.

Bacteriile se pot transmite ușor mai ales prin picăturile de apă și pot fi distruse doar prin gătirea alimentelor la o temperatură ridicată, cel puțin 20 de minute.

Totodată, este important să nu folosim același tocător și cuțit cu care am tăiat carnea și pentru alte alimente. Fie le spălăm foarte bine, fie folosim unele diferite.

Dr. Adriana Moțoc, medic primar boli infecțioase: ”Salmonella este o bacterie foarte periculoasă mai ales pentru organismele care au probleme cu imunitatea. Mă refer aici la persoane cu boli cronice, care fac chimioterapie, vârstnici, copii mici. Poate afecta inima, poate da șoc toxic atunci când bacteria se înmulțește și elimină într-un aliment toxine”.

Polonia este cel mai mare producător de carne de pasăre din Europa. În ultima vreme a vândut și României o cantitate mare de carne, la prețuri mai mici decât producătorii autohtoni.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Citește și...
Zeci de tone de carne de pasăre contaminată cu Salmonella au ajuns în România. De unde venea
Zeci de tone de carne de pasăre contaminată cu Salmonella au ajuns în România. De unde venea

O cantitate de 21 de tone de carne de pasăre provenită din Polonia a fost reţinută oficial sub sechestru sanitar veterinar, fiind contaminată cu Salmonella, a anunţat Autoritatea Naţională, Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Alertă în Mureș din cauza micilor infestați cu salmonella. Caserolele au ajuns pe piață
Alertă în Mureș din cauza micilor infestați cu salmonella. Caserolele au ajuns pe piață

Alertă în judeţul Mureş la o fabrică de procesare a cărnii de unde ar fi ajuns zilele trecute pe piaţă peste 1.500 de kilograme de pastă de mici infestată cu salmonella.

Shaorma cu salmonella, la Iași. 70 de persoane au ajuns la spital
Shaorma cu salmonella, la Iași. 70 de persoane au ajuns la spital

Peste 70 de persoane, adulţi şi copii, din Iaşi au fost internate în spital după ce au consumat shaorma cu salmonella de la un fast-food din oraş.

Recomandări
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”

Peste 150.000 de români au votat până acum în cele 950 de secții deschise în toată lumea. Votul în diaspora a început vineri și ține 3 zile.  

Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”
Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”

Lumea artistică este în doliu, pentru una dintre cele mai vibrante voci din ultimele decenii. La 69 de ani, muzicianul Gabriel Cotabiță a murit la Spitalul Universitar din Capitală. 

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.