Vestitorii primăverii și-au făcut deja apariția. Tarabele sunt pline de mărțișoare, iar comercianții așteaptă vânzări record
Peste o săptămână primăvara se instalează și în calendar, iar vestitorii ei au apărut deja peste tot. Tarabele sunt pline de mărțișoare, iar comercianții se așteaptă la vânzări mai bune decât în ultimii doi ani.
Comerciant: „Sunt mărțișoare de lemn, trifoi, potcoavă, care aduc noroc în martie, obligatoriu trebuie să aveți, pentru că odată cu ele vine și norocul.”
Doinița confecționează mărțișoare de zeci de ani. Acum și-a scos la vânzare micile bijuterii.
Apar primele seme că primavara e din ce în ce mai aproape
În Piața Unirii din Capitală, un trotuar este plin de tarabe cu mărțișoare. Sunt prețuri pentru toate buzunarele. Cele mai ieftine costă un leu. Sunt și variante mai scumpe de mărțișoare lucrate manual de artizani, ale căror prețuri ajung la 25-30 de lei.
Clienții au de unde alege un simbol al primăverii pentru femeile importante din viața lor: brățări strălucitoare, forme mici din lemn, pictate manual și clasicele broșe colorate, cu diferite modele de sezon.
Vânzătoare: „Am aceste mărțișoare care sunt modele noi. Sunt pictate cu email, sunt foarte colorate și văd că se vând foarte bine.”
În ultimii doi ani, prea puțini au reușit să ofere mărțișoare, din cauza distanțării sociale, așa că acum vânzătorii speră ca efortul lor să fie răsplătit. Cei care au vrut sa fie pregătiți pentru 1 martie, au colindat deja tarabele.
Cumpărător: „O fac cu foarte mare plăcere. Că e normal, am fetiță, am nepoțele.”
Cumpărător: „Pentru colegi la serviciu, pentru mama, pentru soacră. Nu atât de multe.”
Comerciant: „Acestea sunt din lut și sunt pictate, din zona Cucuteni. Practic sunt pictate manual, unice fiecare. Nu sunt două fix la fel.”
Alex Gabriel este fondatorul unui magazin cu obiecte tradiționale românești, care a adunat bijuterii originale, de sezon, de la artizanii bătrâni de la sate.
Alex Gabriel, cofondatorul unui magazin cu produse tradiționale: „Toate mărțișoarele sunt fabricare manual, prin tradiții meșteșugărești. Avem de exemplu mărțișoare brodate și cusute manual, făcute de un meșteșugar din București.”
Și pe internet se vând mărțișoare în forme neașteptate, de la piese făcute din materiale reciclate și biodegradabile, până la bijuterii pictate cu mesaje personalizate, confecționate din porțelan, ceramică, sau lut.