Vacanțele în străinătate, mai scumpe cu 20% anul acesta. Ce alternative au românii
Războiul din Ucraina și pandemia de Covid scumpesc anul acesta vacanțele în străinătate cu până la 20 la sută, așa că mulți caută să-și planifice singuri călătoriile.
Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ultimele informații. Ziua 45
După ce aleg destinația și traseul, închiriază case ori apartamente de pe platforme specializate și pornesc în aventură pe cont propriu. Companiile aviatice s-au adaptat cererii și au curse pentru mai multe destinații de vacanță.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru vacanța de vară în străinătate alocați un buget mai generos. Operatorii în turism estimează prețuri și cu 20 la sută mai mari.
Din această cauză, mulți intenționează să viziteze lumea pe cont propriu și caută să închirieze apartamente și case prin diferite platforme, în care pot împărți cazarea.
Și companiile aviatice s-au adaptat acestei tendințe. Astfel, vara aceasta turiștii pot ajunge cu o cursă de linie pe insule pe care ar fi ajuns doar cu o cursă charter, organizată de o agenție de turism.
Ciprian Enea, consultant în turism: "Aproape în toate destinațiile de curse charter companiile de linie au pus zbor, curse directe în mai multe zile ale săptămânii. Aleg o casă de vacanță sau un apartament în regim self-catering. Nu oferă mic dejun, trebuie să ne facem singuri mic dejun, curat."
Așa cum aleg un apartament, doritorii pot selecta singuri și un hotel, pe diferite platforme online. Dacă anul trecut un hotel în Rhodos, Grecia costa în iulie 262 de euro, acum este cu 17 euro mai mult. În orașele mari situația arată altfel. În Barcelona o cameră de hotel costa anul trecut, pentru trei nopți, 232 de euro. Acum, tariful este 423 de euro pentru aceeași perioadă.
Alin Burcea, agenție de turism: "După ce a început războiul, o săptămână a fost o cădere, dar săptămâna trecută piața a devenit undeva la 80% din vânzările care ar fi trebuit să fie în această perioadă."
Pentru vacanța de Paște, situația stă un pic diferit. Cinci zile la Balcic, de exemplu, costă 319 euro de persoană. În preț sunt incluse transportul cu autocarul, cazarea, demipensiune și masa festivă de Paște.
Cea mai căutată destinație rămâne Egiptul, pentru prețuri mici și temperaturi de vară. Un pachet de șapte nopți de cazare, la un hotel de trei stele, cu transport și all inclusive pornește de la 1.300 de euro.
Și Grecia sau Turcia sunt în preferințele românilor.
Marius Berca, agenție de turism: "Bineînțeles că Antalya este combinată cu Cappadocia și atunci au posibilitatea să vadă orașele subterane, pot să zboare cu balonul. În general, oamenii vin pt city break-uri. Venim după o perioadă în care nu s-a circulat foarte mult."
Vacanțele de Paște nu au suferit modificări semnificative de preț.