Un nou traseu pietonal în Centrul Bucureștiului. Parcul și așezămintele I.C. Brătianu, redeschide pentru public
Centrul Bucureștiului are un nou traseu pietonal. Parcul și așezămintele I.C. Brătianu au fost redeschise pentru public după multă vreme.
De vineri, trecătorii pot să traverseze o zonă centrală a Capitalei, chiar prin Casa Brătianu, unde până în 2012 a fost un sediul al Bibliotecii Naționale a României.
Clădirea este una dintre cele mai cunoscute construcții neoromânești, însă a fost părăsită în ultimul deceniu.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Aflat în inima Capitalei, micul parc I.C. Brătianu face legătura între două zone importante ale Bucureștiului: Piața Amzei și Bulevardul Dacia.
Traseul pietonal începe din Piața Amzei, iar cei care vor să viziteze locul trebuie să treacă întâi chiar prin interiorul casei I.C. Brătianu. Până în 2012 această clădire a fost un sediu al Bibliotecii Naționale a României și pe aici acum se ajunge în Parcul I.C. Brătianu cu ieșire spre Bulevardul Dacia.
Este casa în care a locuit I.C. Brătianu în ultima parte a vieții și a lăsat acest așezământ, prin testament, Bibliotecii Naționale a României. După ce sediul a fost mutat, casa a fost închisă timp de aproape un deceniu. Traseul continuă și prin interiorul casei, marcat cu săgeți galbene.
Ruxandra Miuti, Biblioteca Națională a României: ”Vizitatorii pot să vadă sala de lectură a așezămintelor Brătianu. Accentul și atenția este atrasă de fresca aurită pe care o vedem în fața noastră. A găzduit colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale a României. Practic, era vorba de 650.000 de volume.”
Parcul a fost gândit de Eliza Brătianu, cunoscută pentru promovarea iei românești.
Emil Ivănescu, OAR București: ”Un spațiu absolut minunat, de care foarte puțină lume știa. Construcția a fost realizată de arhitectul român Petre Antonescu. Casa aceasta e una dintre cele mai elocvente case de stil neoromânesc târziu. Detaliile s-au păstrat, spațiile s-au păstrat și ne bucuram foarte mult.”
Astfel de spații valoroase, dar foarte puțin cunoscute, sunt multe în centrul Bucureștiului. În această vară a fost redeschisă, de pilda, Gradina Alhambra. Însă altele a fost distruse, cum este cazul minigrădinilor Versailles, din zona Kiseleff, care au fost dărâmate pentru a fi construit un bloc.