Umplutura din ciocolata Dubai revoluționează piața deserturilor din România. Produsele scoase la vânzare în cofetării
Fascinaţia pentru umplutura din ciocolata Dubai este departe de a se stinge. Patiserii şi-au pus şorţul şi au reinterpretat reţetele clasice, carora le-au dat aromă orientală.
Iar în cofetării, aproape toate prăjiturile se fac acum şi în varianta Dubai. Oferta este copleşitoare - găsim de la cozonac şi ecler cu fistic şi cataif, până la langoşi, tarte sau chiar paste.
Faimoasa umplutură Dubai, preparată din fideaua fină Kataif şi pastă de fistic, nu şi-a trăit pe deplin succesul şi s-a mutat din ciocolată în prăjiturile umplute, în mod clasic, cu nucă, cremă de vanilie sau mac.
Într-un laborator din Aiud se lucrează la eclerele Dubai, care au devenit cele mai vândute produse din cofetărie. Desertul, la origine franţuzesc, este umplut acum cu cremă orientală.
Cofetar: „De eclerul cunoscut din copilărie este mult mai diferit”.
Crema Dubai este folosită şi la torturi.
Adriana Duna, reprezentanta unei cofetării: „Produsele Dubai, la modă sau reinterpretate, sunt în momentul de faţă atracţia cofetăriei noastre”.
Cum Crăciunul bate la uşă, a apărut şi cozonacul Dubai. Până şi cozonacul evreiesc - Babka - apreciat mult şi de români se vinde acum cu umplutură Dubai. 600 de grame costă 80 de lei.
Adina Ban, reprezentanta unei cofetării din Cluj-Napoca: „Am schimbat clasica nucă cu o pastă de fistic şi cataif ca să fie în trendul anului 2024, l-am glazurat cu o ciocolată albă cu fistic. Umplutura este cea a ciocolatei Dubai, care are o textură mai crunchy de la cataif”.
Bucătarii mai îndrăzneţi le prepară clienţilor inclusiv paste Dubai.
Tagliatele Dubai au fost introduse în meniu recent şi au devenit cele mai comandate. O porţie costă 49 de lei.
Florin Chioreanu, proprietarul unui restaurant: „Limita e cerul, dacă ai imaginaţie poţi să faci orice din crema de kataif şi fistic: Kataiful face senzaţia aceea de crunch, să fie foarte bun în orice interpretare”.
Gustul deserturilor Dubai depinde mult de calitatea pastei de fistic. Cu cât pasta este mai bună, cu atât creşte şi preţul prăjiturilor. Aşa se face că tortul Dubai costă în jur de 180 de lei kilogramul, cozonacii pornesc de la 100 de lei, iar un ecler depăşeşte 15 lei.