Tutunul, cel mai exportat produs alimentar al României. Valoarea exporturilor de țigări o depășește pe cea a grâului

Dată publicare: 31-03-2021 12:27
Dată actualizare: 31-03-2021 12:45


tigari

România nu mai este grânarul, ci tabachera Europei. Tutunul a devenit cel mai exportat produs alimentar, iar valoarea țigărilor vândute în străinătate a depășit-o pe cea a grâului și porumbului.

Din datele furnizate de către Institutul Național de Statistică reiese faptul că în anul 2020 produsele din tutun au reprezentat peste jumătate (53%) din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi și tutun.

Valoarea totală a exporturilor de produse din tutun prelucrat, adică țigarete și produse din tutun încălzit, în anul 2020 a fost de 1,37 miliarde euro, cu 45% mai mult decât anul precedent.

Valoarea exporturilor de produse din tutun (țigări și tutun încălzit) a depășit valoarea exporturilor de grâu (845 milioane euro) sau porumb (1,1 miliarde euro).

Această diferență este cu atât mai semnificativă cu cât țigările sunt produse finite, în timp ce cerealele sunt exportate ca materie primă, arată BAT România.

 

Exporturile de tutun au adus 1 miliard de euro la balanța comercială a României 

 

Valoarea totală a importurilor de tutun brut și prelucrat a fost de circa 355 de milioane euro, ceea ce înseamnă că tutunul a avut o contribuție pozitivă la balanța comercială a României de aproape 1 miliard de euro.

„Aproape 60% din producția fabricii noastre din Ploiești este exportată. Acest lucru a fost posibil datorită investițiilor constante din ultimii ani, care au depășit pragul de 500 de milioane de euro și care ne-au permis să ne dublăm capacitatea de producție în ultimii ani”, a declarat Ileana Dumitru, de la British American Tobacco.

British American Tobacco contribuie anual la bugetul de stat cu circa 2 miliarde de euro sub formă de taxe și impozite.

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO