Tot mai multe fabrici și ateliere se închid în țară, din cauza pandemiei: „Cifrele sunt catastrofale”
În țară, tot mai multe fabrici și ateliere se închid, rând pe rând, din cauza pandemiei.
Sunt afectate în primul rând afacerile care depind exclusiv de parteneri din Occident, unde au scăzut foarte mult comenzile. Oamenii și-au schimbat prioritățile și nu mai cumpără costume scumpe, obiecte decorative sau diverse echipamente pentru mașini.
Viorel Moisin a fost până de curând lider de sindicat la fabrica de sticlă de la Avrig, județul Sibiu, o unitate cu zeci de ani vechime și renume pe plan local.
Pe 10 august, patronii au decis să sisteze definitiv activitatea companiei, pentru că nu mai aveau comenzi. De la pahare de cristal, bomboniere și alte obiecte decorative, toată marfa produsă mergea exclusiv către export, în Statele Unite, Franța și Germania.
Viorel Moisin, lider de sindicat: „Pe 10 august am oprit cuptorul, au mai rămas colegii de la partea de finalizare, mai era marfa de terminat și livrat. Pandemia a fost principalul vinovat de închidere, nu au mai fost comenzi."
Și la Deta, în Timiș, o firmă de huse pentru mașini și-a închis porțile, tot din lipsa comenzilor din străinătate. Primarul susține că firma mamă mai avea o fabrică în străinătate și a renunțat la unitatea de lângă Timișoara. Totuși, jumătate dintre salariați ar putea fi preluați de altă firmă, care a venit de curând în localitate.
Petru Roman, primar la Deta: „Aveau o fabrică și în Bosnia parcă, patronii erau nemți dar de origine bosniacă și așa au decis să închidă la noi. Oamenilor li s-a spus treptat că se va închide. Lipsa comenzilor, așa li s-a spus."
Și în Covasna, lângă Târgu Secuiesc, patronii unei fabrici de confecții au închis porțile și au transmis la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă lista cu toți angajații concediați.
Kelemen Tibor, director AJOFM Covasna: „Ne-au adus la cunoștință faptul că această societate a primit și ea, la rândul ei, rezilierea unor contracte, contracte care la rândul lor au dus la un număr substanțial de persoane care să fie disponibilizate, acesta ajungând cifric la 292 de persoane."
Fabrica de pantaloni închisă avea contracte cu marile branduri din Italia și Marea Britanie, recunoscute pentru linii de costume bărbătești.
Lipsa de mobilitate pe plan mondial ar fi principala cauza pentru afaceri care se închid. Oamenii stau acasă și își reorientează prioritățile. Nu mai fac cheltuieli pentru produse de care nu mai au nevoie, iar în România, cea mai mare problemă o au companiile care depind de contractele cu alte firme din străinătate, acolo unde partenerii externi nu mai solicită comenzi, cât timp pe piețele respective nu mai există cerere.
Cătălin Ghineraru, specialist piața muncii: „Ăsta este un efect direct al lockdownului. Cifrele sunt catastrofale pe plan european, zona Euro scădere de 15%, avem scădere de 10% în Germania, în Franța și mai mult, în cifra de afaceri a mediului de producție"
Un studiu al unei companii de consultanță de la noi arată că în primul trimestru al acestui an, 9 din 10 fabrici din România au resimțit puternic, în cifra de afaceri, impactul pandemiei. În afară de domeniul HoReCa, cele mai afectate afaceri sunt din industria de cablaje, mase plastice și confecții.