Tinerii români aleg rețelele sociale pentru știri politice. Ce platforme folosesc tinerii din România pentru a se informa
Pentru tinerii care au între 16 și 30 de ani, rețelele sociale sunt principala sursă de informare.
Conform celui mai recent Eurobarometru, aceștia află știrile politice și sociale, în special de pe Instagram și Tiktok.
Sociologii spun că aceștia nu mai știu să delimiteze informațiile corecte, de cele false și se ghidează doar după numărul de reacții la o postare.
42% dintre romanii până-n 30 de ani spun că rețelele sociale sunt principalele lor surse de informații când vine vorba de probleme politice și sociale. Urmează televiziunea cu un procent de 39%, potrivit Eurobarometrului pentru tineret. Televiziunea are însă mai mult succes în rândul celor trecuți de 25 de ani.
Tânăr: „Sunt multe informații care nu sunt adevărate și pe Facebook, de exemplu, mi se par cele mai multe, se cam observă care sunt știrile false”.
Tinerii accesează în primul rând Instagram și TikTok.
Silvia Luican, sociolog: „Dezinformarea există de când există informarea, iar acum ne aflăm în era informației nu în era informării. Ce vreau să spun este că volumul de info care ajunge la noi e foarte mare, oamenii nu mai au timp să verifice, nu fac diferența între știri și postări, iar sursele de informare online sunt nereglementate legal. Cu cât o postare e mai populară cu atât tindem să credem că e adevărată. Din păcate fenomenul de popularitate care se apropie de ideea de credibilitate aduce multă dezinformare".
Alexandru Negrea, specilaist social-media: „Totul se bazează pe ce învață la școală, bineînțeles și părinții au un rol foarte important aici. Dacă și acasă ți se spune același lucru, contează mult. Dar eu nu cred că o să scăpam de fenomenul fake news dacă le zicem acasă, au nevoie să învețe singur”.
În România trăiesc cei mai mulți tineri din toată Europa care nu cred că au fost expuși vreodată dezinformărilor.