Țara care interzice complet rețelele sociale adolescenților. Proiectul a fost adoptat de Senat cu șanse maxime să devină lege
Australia interzice adolescenților sub 16 ani să utilizeze rețelele de socializare, după ce o lege controversată a fost adoptată de Senat. Este cea mai strictă legislație din lume, iar încălcarea ei poate duce la amenzi de peste 32 de milioane de dolari p
Totuși, interdicția nu va intra în vigoare timp de cel puțin 12 luni, transmite BBC.
Premierul australian Anthony Albanese a declarat că legislația este necesară pentru a proteja tinerii de "daunele" rețelelor de socializare, fiind susținut de numeroase grupuri de părinți. Însă criticii spun că întrebările esențiale privind modul în care va funcționa interdicția - și impactul acesteia asupra vieții private și conexiunilor sociale - au rămas fără răspuns.
Alegeri 2024
19:42
Ambasadorul român în SUA: Călin Georgescu a fost sprijinit de Rusia, cea mai mare amenințare la adresa României și a NATO
19:39
Specialist, după ce Georgescu a mers să voteze simbolic la Mogoșoaia: Este o formă de presiune publică ce poate degenera
08:57
FOTO. Călin Georgescu a mers să voteze simbolic la Mogoșoaia, deși alegerile prezidenţiale au fost anulate vineri de CCR
08:03
Elena Lasconi i-a scris o scrisoare lui Donald Trump. „România este acum mai fragilă ca niciodată”
Aceasta nu este prima încercare la nivel global de a limita utilizarea social media de către copii, dar implică cea mai mare limită de vârstă stabilită de orice țară și nu prevede derogări pentru utilizatorii existenți sau pentru cei care obțin consimțământul părinților.
„Aceasta este o problemă globală și vrem ca tinerii australieni să aibă, în esență, o copilărie. Vrem ca părinții să aibă liniște sufletească", a declarat Albanese atunci când a prezentat proiectul de lege în camera inferioară, săptămâna trecută.
După ce a trecut de Senat cu 34 de voturi pentru și 19 împotrivă joi, proiectul de lege se va întoarce la Camera Reprezentanților - unde guvernul are o majoritate, ceea ce înseamnă că este aproape sigur că va trece - pentru ca deputații să aprobe amendamentele.
Deocamdată, proiectul de lege nu specifică ce platforme vor fi interzise. Aceste decizii vor fi luate ulterior de ministrul comunicațiilor din Australia, după consultări la eSafety - o autoritate de reglementare a internetului care va pune în aplicare normele. Platformele de jocuri și de mesagerie sunt exceptate, la fel ca și site-urile care pot fi accesate fără un cont, ceea ce înseamnă că YouTube, de exemplu, este probabil să fie exceptat de restricții.
Guvernul afirmă că se va baza pe o anumită tehnologie de verificare a vârstei pentru a pune în aplicare restricțiile, iar opțiunile vor fi testate în lunile următoare. Cu toate acestea, cercetătorii în domeniul digital au avertizat că nu există nicio garanție că tehnologia nespecificată - care s-ar putea baza pe date biometrice sau de identitate - va funcționa. De asemenea, criticii au cerut asigurări cu privire la protecția vieții private și au avertizat că restricțiile ar putea fi ușor eludate prin intermediul unor instrumente precum VPN - care pot masca locația unui utilizator și îl pot face să pară că se conectează dintr-o altă țară. Cu toate acestea, copiii care găsesc modalități de a încălca normele nu vor fi sancționați. Sondajele privind reformele, deși limitate, sugerează că acestea sunt susținute de majoritatea părinților australieni.
Reacția principalelor rețele sociale
„Pentru prea mult timp, părinții au avut această alegere imposibilă între a ceda și a-i da copilului un dispozitiv care creează dependență sau de a vedea copilul lor izolat și exclus social", a spus Amy Friedlander, care a fost printre cei care au făcut lobby pentru interdicție. Dar mulți experți spun că interdicția nu este eficientă pentru a aborda riscurile utilizării social media, și au avertizat că ar putea ajunge să împingă copiii în colțuri mai puțin reglementate ale internetului.
În timpul unei scurte perioade de consultare înainte de adoptarea proiectului de lege, Google și Snapchat au criticat legislația pentru că nu oferă mai multe detalii, iar Meta a declarat că proiectul de lege ar fi "ineficient" și nu și-ar atinge scopul declarat de a face copiii mai în siguranță. În observațiile sale, TikTok a declarat că definiția guvernului a unei platforme de social media este atât de "largă și neclară" încât "aproape orice serviciu online ar putea intra sub incidența [acesteia]". X a pus la îndoială "legalitatea" proiectului de lege - afirmând că ar putea să nu fie compatibil cu reglementările internaționale și tratatele privind drepturile omului pe care Australia le-a semnat.
Unii susținători ai tinerilor au acuzat, de asemenea, guvernul că nu înțelege pe deplin rolul pe care îl joacă social media în viața lor și că îi exclude din dezbatere.
Anul trecut, Franța a introdus o legislație care blochează accesul la rețelele sociale pentru copiii sub 15 ani fără consimțământul părinților, deși cercetările arată că aproape jumătate dintre utilizatori au putut evita interdicția folosind un VPN. O lege din statul american Utah - care era similară cu cea din Australia - a fost anulată de un judecător federal care a considerat-o neconstituțională.
Legislația australiană este urmărită cu mare interes de liderii mondiali. Norvegia s-a angajat recent să adopte prevederi similare iar săptămâna trecută secretarul britanic pentru tehnologie a declarat că o interdicție similară este "pe masă" - deși a adăugat ulterior "nu... în acest moment".
Sursa: BBC
Etichete: interdicție, australia, retele sociale, adolescenti, myimpact,
Dată publicare:
28-11-2024 16:29