Meseriile uitate sau aflate pe cale de dispariție sunt readuse în atenția copiilor din satele din județul Galați în aceste zile.

Centrul Cultural Dunărea de Jos organizează tabere de creație gratuite, în cadrul cărora elevii învață să facă vase din lut într-un atelier de olărit, să țeasă la război sau să încondeieze ouă. Copiii, dar și părinții lor, sunt încântați că își pot umple timpul din vacanța prelungită cu astfel de activități.

Taberele de o zi sunt găzduite de Muzeul țăranului român, în pădurea Gârboavele, din apropiere de Galați. Pe rând, clasele de copii din satele județului au fost invitate să participe la ateliere. Cei mai îndrăzneți au trecut direct la roata olarului.

Copil: „Dacă mai exersez, pot să o fac destul de frumoasă.”

Maria Mocanu, meșter olar, comuna Braniștea, jud Galați: „Este foarte bine că încă mai avem copii care le place să pună mânuța pe pământ, să mai renunțe puțin la tabletă și la acel telefon și să ne întoarcem, să mergem mai departe cu aceste tradiții."

Copiii mai învață să încondeieze ouă sau să lucreze la un război de țesut în miniatură.

Paul Buța, Centrul Cultural Dunărea de Jos, Galați: „Având în vedere această vacanță neașteptată și prelungită a copiilor, ne-am gândit să venim în întâmpinarea cadrelor didactice, a școlii, în general, și să încercăm să aducem copiii din județ. Nu neapărat cei foarte buni la învățătură, dar copiii care au și ceva abilitați în domeniul activităților practice."

Spre deosebire de copiii de la orașe, cei de la țară au mai puține opțiuni de petrecere a timpului liber, în vacanța și mai ales în vreme de pandemie. De aceea, vizita la Muzeul Țăranului Român le-a prins foarte bine.

Nela Porumb, profesor îndrumător: „Sunt dornici să mai plece de acasă. Și cu pandemia care i-a ținut mai mult acasă și cu online-ul, vă dați seama că au fost mult mai dornici să iasă."

Copiii au fost împărțiți în șase serii, pentru a putea fi respectate masurile impuse de pandemie, și vor participa la atelierele de meșteșuguri tradiționale până aproape de Paste.