Studiu: Bunicii, dăunători sănătății copiilor. Gesturile care cresc riscul de cancer
Gesturile bunicilor de a-și răsfăța nepoții cu dulciuri și porții mari de mâncare, bogate în grăsimi, reprezintă un risc serios pentru sănătatea copiilor. Astfel, ceea ce pentru ei reprezintă un semn de iubire contribuie la creșterea riscului de cancer.
„Rezultatele studiului arată că expunerea la fumat și oferirea periodică de dulciuri sporesc riscurile de cancer, atunci când micuții cresc. Cu toate acestea, există dovezi că ei îi supun pe copii la aceste riscuri fără să vrea. Bunicii nu iau în considerare mesajele privind sănătatea publică; în acest context, studiul scoate la lumină rolul acestora în viața copiilor”, precizează coordonatoarea studiului, Dr. Stephanie Chambers, din cadrul Departamentului de Științe ale Sănătății Publice de la Universitatea Glasgow.
Studiile anterioare relevau cum copiii sunt expuși la cancer sau la alte boli din cauza deciziilor pe care le iau părinții, însă nu s-a acordat atât de multă atenție bunicilor, deși ei joacă un rol tot mai semnificativ în creșterea copiilor, informează publicația britanică The Independent.
Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au analizat infirmații colectate din 18 țări și adunate în 56 de studii, care abordează inclusiv subiecte precum influența bunicilor asupra dezvoltării copiilor.
Astfel, s-a descoperit că, deși le vor binele, bunicii au un efect dăunător asupra nepoților. În ciuda faptului că aceștia cred că îi răsplătesc pe copii cu dulciuri, nu fac altceva decât să le pună în pericol viața. O altă problemă a bunicilor este că își hrănesc în exces nepoții; deși gătesc felurile de mâncare integral, acestea conțin multe ingrediente nesănătoase. Mai mult de atât, bunicii care în copilărie s-au confruntat cu sărăcia și foametea, consideră greutatea corporală ca pe un indicator al sănătății copiilor.
„Din studiile analizate reiese că părinților li se pare dificil să discute cu bunicii despre alimentația copiilor”, a mai spus Dr. Chambers.
Pe de altă parte, studiile arată că bunicii influențează pozitiv activitatea fizică a copiilor, astfel că le permit acestora să fie cât mai activi.
„Sănătatea copiilor poate fi afectată de o serie de factori, iar acest studiu pune accent pe importanța familiei extinse. În contextul în care fumatul și obezitatea sunt două dintre cele mai ușor de prevenit, este important ca familia să colaboreze. Copiii nu ar trebui să fie fumători pasivi. Totodată, este important ca ei să aibă o greutate adecvată, iar într-o societae atât de aglomerată, familia extinsă are rolul de a contribui la sănătatea copiilor. Dacă ei au obiceiuri alimentare sănătoase de când sunt mici, le va fi mult mai ușor să le mențină când sunt adulți”, a spus profesorul Linda Bauld.
Aceste informații sunt relevante mai ales în contextul în care numărul femeilor care muncesc a crescut semnificativ, la fel și cel al familiilor monoparentale, ceea ce înseamnă că există mai mulți copii plasați în grija bunicilor.