Statul promite baze sportive, dar nu e în stare de 6 ani să repare ”Lia Manoliu”. Inaugurează bazine unde nu înoată nimeni
Rezultatele obținute de sportivii români la Jocurile Olimpice au fost urmate de un val de promisiuni din partea autorităților, care anunță că vor investi în bazele sportive din țară, dar și în refacerea de urgență a celebrului complex ”Lia Manoliu”.
Pentru a patra oară în ultimii 6 ani, oficialii scot la licitație lucrările pentru reabilitarea bazinelor interioare, închise de aproape 6 ani. Trei firme au depus oferte, iar de luni așteaptă evaluarea dosarelor. Fiecare încercare de până acum a eșuat.
Dintre cele patru clădiri principale ale Complexului Sportiv ”Lia Manoliu”, doar în baza de natație și atletism se mai poate face sport.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Patinoarul "Mihai Flamaropol" este un șantier abandonat, iar celelalte două clădiri, care ascund bazine olimpice de înot, sunt aproape de colaps. De altfel, conducerea complexului ne-a interzis accesul în interior "din cauza riscului crescut de accidentare, determinat de starea de degradare a acestor zone".
De licitațiile pentru lucrările de reabilitare se ocupă Compania Națională de Investiții, subordonată Ministerului Dezvoltarii. Într-un răspuns pentru Știrile ProTv, reprezentanții CNI au transmis că de atunci au încercat de mai multe ori să găsească un constructor, însă fiecare procedură a fost anulată. De 3 ori în decurs de 6 ani.
Șeful Complexului Sportiv ”Lia Manoliu”, fost administrator de restaurant
Prima licitație pentru "Consolidarea, reabilitarea și modernizarea bazinelor acoperite de înot" a avut loc în 2018, dar nu s-a înscris nicio firmă. Un an mai târziu, în 2019, a apărut un constructor interesat, care a cerut, însă, mai mulți bani decât au fost dispuse autoritățile să dea.
Între timp, documentele depuse inițial au expirat, așa că au mai trecut aproape 4 ani până la o nouă licitație, de data aceasta doar pentru studiul de fezabilitate. Dar procedura demarată în iunie a fost anulată după ce singura firmă care s-a înscris a depus greșit oferta.
Actualul șef al complexului sportiv, Florin Oancea, a fost detașat prin ordin de ministru, în 2017, în funcția de director adjunct. Până atunci, bărbatul administra un restaurant. În urmă cu doi ani a fost promovat în funcția de director general.
”Florin Oancea, directorul Complexului Sportiv "Lia Manoliu": Doamnă, nu sunt constructor și nu știu ce prețuri sunt la un asemenea proiect. Atunci am înțeles că au fost prea mici prețurile și de asta nu s-au înscris firmele. Acum să sperăm că documentația va fi făcută cum trebuie.
Reporter: Din ce știți, acum sunt fonduri suficiente pentru aceste lucrări?
Florin Oancea: Da.
Reporter: Cam la ce valoare s-ar ridica?
Florin Oancea: Din câte am înțeles, undeva la 80 de milioane de lei”.
Totuși, reprezentanții Companiei Naționale de Investiții ne-au transmis că proiectul depus de conducerea Complexului Sportiv Lia Manoliu se "bate" pentru finanțare cu peste 2.300 de solicitări. Reprezentanții CNI au refuzat să ofere un interviu filmat, la fel și conducerea Ministerului Dezvoltării, care finanțează instituția.
Între timp, sportivii și cei care vor să învețe să înoate pot intra doar în bazinul exterior. Pentru lunile reci, a fost improvizat sistem cu balon pentru instalarea căruia care au fost cheltuiți în jur de 600.000 de lei, potrivit conducerii. Improvizația a fost, de altfel, criticată și de campionul David Popovici, care se antrenează acolo.
Părinți: ”Astea sunt condițiile, ce să facem. La vârful țării să facă ceva, cine să facă?”.
Bărbat: ”Iarna facem cu schimbul cu virozele. Azi se îmbolnăvește unul, mâine altul. Vă dați seama... balonul nu e tot una cu temperatura constantă care este la bazinul interior”.
Paradoxal, în ultimii 10 ani, statul a dat bani pentru construirea a 550 de bazine de înot și complexuri sportive peste tot în țară.
Însă unele nu au funcționat niciodată pentru că au fost construite în zone unde nu era nevoie de ele, ori nu au mai fost recepționate de solicitanți.
Sursa: Pro TV
Etichete: complex, bazin, amanare, lia manoliu, reparatie,
Dată publicare:
12-08-2024 19:34