Statul promite baze sportive, dar nu e în stare de 6 ani să repare ”Lia Manoliu”. Inaugurează bazine unde nu înoată nimeni

×
Codul embed a fost copiat

Rezultatele obținute de sportivii români la Jocurile Olimpice au fost urmate de un val de promisiuni din partea autorităților, care anunță că vor investi în bazele sportive din țară, dar și în refacerea de urgență a celebrului complex ”Lia Manoliu”.  

Pentru a patra oară în ultimii 6 ani, oficialii scot la licitație lucrările pentru reabilitarea bazinelor interioare, închise de aproape 6 ani. Trei firme au depus oferte, iar de luni așteaptă evaluarea dosarelor. Fiecare încercare de până acum a eșuat.

Dintre cele patru clădiri principale ale Complexului Sportiv ”Lia Manoliu”, doar în baza de natație și atletism se mai poate face sport.

Patinoarul "Mihai Flamaropol" este un șantier abandonat, iar celelalte două clădiri, care ascund bazine olimpice de înot, sunt aproape de colaps. De altfel, conducerea complexului ne-a interzis accesul în interior "din cauza riscului crescut de accidentare, determinat de starea de degradare a acestor zone".

De licitațiile pentru lucrările de reabilitare se ocupă Compania Națională de Investiții, subordonată Ministerului Dezvoltarii. Într-un răspuns pentru Știrile ProTv, reprezentanții CNI au transmis că de atunci au încercat de mai multe ori să găsească un constructor, însă fiecare procedură a fost anulată. De 3 ori în decurs de 6 ani.

Citește și
medalii
Medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris valorează cu 34% mai mult decât cea de la Tokyo
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

Șeful Complexului Sportiv ”Lia Manoliu”, fost administrator de restaurant

Prima licitație pentru "Consolidarea, reabilitarea și modernizarea bazinelor acoperite de înot" a avut loc în 2018, dar nu s-a înscris nicio firmă. Un an mai târziu, în 2019, a apărut un constructor interesat, care a cerut, însă, mai mulți bani decât au fost dispuse autoritățile să dea.

Între timp, documentele depuse inițial au expirat, așa că au mai trecut aproape 4 ani până la o nouă licitație, de data aceasta doar pentru studiul de fezabilitate. Dar procedura demarată în iunie a fost anulată după ce singura firmă care s-a înscris a depus greșit oferta.

Actualul șef al complexului sportiv, Florin Oancea, a fost detașat prin ordin de ministru, în 2017, în funcția de director adjunct. Până atunci, bărbatul administra un restaurant. În urmă cu doi ani a fost promovat în funcția de director general.

Florin Oancea, directorul Complexului Sportiv "Lia Manoliu": Doamnă, nu sunt constructor și nu știu ce prețuri sunt la un asemenea proiect. Atunci am înțeles că au fost prea mici prețurile și de asta nu s-au înscris firmele. Acum să sperăm că documentația va fi făcută cum trebuie.
Reporter: Din ce știți, acum sunt fonduri suficiente pentru aceste lucrări?
Florin Oancea: Da.
Reporter: Cam la ce valoare s-ar ridica?
Florin Oancea: Din câte am înțeles, undeva la 80 de milioane de lei”.

Totuși, reprezentanții Companiei Naționale de Investiții ne-au transmis că proiectul depus de conducerea Complexului Sportiv Lia Manoliu se "bate" pentru finanțare cu peste 2.300 de solicitări. Reprezentanții CNI au refuzat să ofere un interviu filmat, la fel și conducerea Ministerului Dezvoltării, care finanțează instituția.

Între timp, sportivii și cei care vor să învețe să înoate pot intra doar în bazinul exterior. Pentru lunile reci, a fost improvizat sistem cu balon pentru instalarea căruia care au fost cheltuiți în jur de 600.000 de lei, potrivit conducerii. Improvizația a fost, de altfel, criticată și de campionul David Popovici, care se antrenează acolo.

Părinți: ”Astea sunt condițiile, ce să facem. La vârful țării să facă ceva, cine să facă?”.

Bărbat: ”Iarna facem cu schimbul cu virozele. Azi se îmbolnăvește unul, mâine altul. Vă dați seama... balonul nu e tot una cu temperatura constantă care este la bazinul interior”.

Paradoxal, în ultimii 10 ani, statul a dat bani pentru construirea a 550 de bazine de înot și complexuri sportive peste tot în țară.

Însă unele nu au funcționat niciodată pentru că au fost construite în zone unde nu era nevoie de ele, ori nu au mai fost recepționate de solicitanți.

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Fonduri suplimentare pentru sănătate, investiții și mediul de afaceri, pe ordinea de zi a Guvernului. De unde vin banii
Fonduri suplimentare pentru sănătate, investiții și mediul de afaceri, pe ordinea de zi a Guvernului. De unde vin banii

Fonduri pentru sănătate, investiții publice sau sprijinirea mediului de afaceri sunt prevăzute în alocările suplimentare din fondul de rezervă al Guvernului, măsura regăsindu-se în ședința de joi a Executivului.

Medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris valorează cu 34% mai mult decât cea de la Tokyo
Medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris valorează cu 34% mai mult decât cea de la Tokyo

Medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris are o valoare record de 862,57 euro, potrivit unei analize a materialelor utilizate pentru fabricarea medaliilor olimpice, realizată de platforma de investiţii Saxo.

Ministerul Energiei anunţă investiții record pentru modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice
Ministerul Energiei anunţă investiții record pentru modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice

După ce sistemul energetic a fost greu încercat în timpul caniculei, Ministerul Energiei anunță investiții record în rețelele de distribuție a energiei electrice.

David Popovici trage un semnal de alarmă. Dezvăluiri uluitoare și mesaj ferm pentru politicieni.
David Popovici trage un semnal de alarmă. Dezvăluiri uluitoare și mesaj ferm pentru politicieni. "Trebuie să facem ceva!"

Medaliat cu aur în proba de 200 de metri liber și cu bronz în cea de 100 de metri liber, la Jocurile Olimice de la Paris, David Popovici, 19 ani, a declarat, în miercuri noaptea, că își dorește ca performanțele sale să aducă mai multe investiţii în sport.

Finanțele dau drumul unui program de finanțare de 2,2 miliarde de lei prin
Finanțele dau drumul unui program de finanțare de 2,2 miliarde de lei prin "Big Project". Ce firme pot primi bani publici

Companiile pot depune, începând de luni, cererile de finanţare pentru investiţii în tehnologii noi ale căror costuri eligibile depăşesc 50 milioane lei, a anunţat Ministerul Finanţelor, într-un comunicat.

Recomandări
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, joi, la Wroclaw, Polonia, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între care România, afectate de inundaţii, informează AFP.

George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile
Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe la data de 1 noiembrie 2024, a decis joi Biroul Electoral Central, care a transmis și interdicțiile după cele 30 de zile de campanie.