Sfântul Apostol Luca 2024, ocrotitorul celor care se ocupă de vindecarea sufletească și trupească. Rugăciune de Sfântul Luca
În fiecare an, pe 18 octombrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, unul dintre cei mai importanți ucenici ai lui Iisus Hristos și autorul Evangheliei după Luca și al Faptelor Apostolilor.
Sârbătoarea Sfântului Apostol este marcată pe 18 octombrie de numeroși credincioși, iar pentru cei care poartă numele sfântului, este o ocazie de bucurie și de celebrare a onomasticii.
Sfântul Luca, sărbătorit pe 18 octombrie 2024
Sfântul Luca a fost un medic grec din Antiohia Siriei, convertit la creștinism. Tradiția spune că a fost pictor de icoane, fiind considerat primul iconar creștin, și că a pictat-o pe Fecioara Maria cu Pruncul Iisus în brațe. A fost un apropiat al Sfântului Apostol Pavel, pe care l-a însoțit în călătoriile sale misionare. Evanghelia sa este cea mai completă și mai detaliată dintre cele patru evanghelii canonice, oferind o perspectivă profund umană asupra vieții și învățăturilor lui Iisus.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Sfântul Luca este considerat ocrotitorul medicilor, artiștilor, pictorilor și al celor care se ocupă de vindecarea sufletească și trupească. De asemenea, este invocat în rugăciuni pentru vindecarea bolilor de ochi și pentru alungarea spiritelor rele, conform Creștinortodox.ro.
Deși nu există tradiții și obiceiuri specifice legate de sărbătoarea Sfântului Luca, ziua este marcată prin participarea la slujbe religioase și prin rugăciuni de mulțumire și solicitări către sfânt. În unele zone, se obișnuiește ca în această zi să se ofere pomeni pentru sufletele celor adormiți.
Mesaje și urări pentru sărbătoriții care își serbează onomastica
Dacă aveți prieteni sau rude care poartă numele Sfântului Luca, transmiteți-le un mesaj de felicitare cu ocazia onomasticii. Iată câteva idei:
• "La mulți ani, Luca! Îți doresc o zi onomastică plină de bucurii, sănătate și împliniri. Fie ca sfântul al cărui nume i-l porți să te ocrotească și să te călăuzească mereu!"
• "Dragă Luca, cu ocazia zilei tale de nume, îți transmit cele mai sincere urări de bine. Să ai parte de o viață lungă și fericită, alături de cei dragi!"
• "La mulți ani cu sănătate! Îți doresc tot binele din lume și să ai parte de o zi onomastică minunată!"
• "Fie ca Sfântul Luca, al cărui nume îl porți, să-ți aducă multă sănătate, fericire și noroc în viață. La mulți ani!"
• „Cu ocazia onomasticii, îți doresc un călduros 'La mulți ani!', Luca! Să ai parte de o zi specială, plină de zâmbete și momente frumoase alături de cei dragi!”
• „Cu ocazia zilei tale onomastice, îți doresc ca fiecare clipă să-ți fie încărcată de bucurie și împlinire. La mulți ani luminoși!”
• „La mulți ani de Sfântul Luca! Să ai parte de multe reușite și să-ți îndeplinești toate visurile.
• Fie ca Sfântul Luca să-ți călăuzească pașii spre noi orizonturi și oportunități minunate. La mulți ani plini de succes!”
• „De ziua numelui tău, îți urez să fii înconjurat de căldura celor dragi și să ai parte de tot ce e mai frumos în viață. La mulți ani!”
• „La mulți ani binecuvântați! Să ai parte de sănătate, pace sufletească și momente de neuitat alături de cei pe care îi iubești.”
Rugăciune de Sfântul Luca
„Prin tine, Sfinte Apostol şi Evanghelist Luca, mărturisim Preabunului Dumnezeu, că nimic bun nu am făcut din ce s-a poruncit şi nimic bun nu se află în noi, fără numai o scânteie de nădejde.
Dar precum la înmulţirea pâinilor, prin Sfinţii Ucenici a dat Domnul Hristos hrană poporului, îndrăznesc a nădăjdui, că prin mijlocirea ta, Sfinte Luca, să-mi dea Stapânul milele Sale cele bogate spre reanimarea sufletului meu sufocat de grele păcate.
Roagă-L pe Preabunul Dumnezeu, ca un Preaiubitor de oameni să le ierte toate păcatele rudeniilor mele, prietenilor, cunoscuţilor şi necunoscuţilor, care vor fi căzut în păcate doar de ei şi de Domnul ştiute. Pe toţi să ne lumineze Domnul Hristos şi să ne dăruiască pocăinţă statornică şi deplină.
Iarăşi te rog, Sfinte Luca, roagă-te Domnului şi pentru sufletele adormiţilor robilor Săi de aici şi pretutindenea, de acum şi din toate timpurile; să-i miluiască cu mila Sa cea bogată şi păcatele, de vor fi avut, să nu le socotească.
Încă iarăşi te rog, Sfinte Luca, mai roagă-L pe milostivul Dumnezeu ca în minutul de la marginea vieţii mele, să Se milostivească şi să-mi trimită pe dumnezeiescul Său înger, să-mi ia cu pace sufletul pe care făgăduiesc să-l dau în mâinile Domnului, căruia se cuvine toată slava, cinstea şi închinăciunea; Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”