Sezonul de schi se deschide de Sfântul Andrei. Pârtiile își așteaptă turiștii în minivacanța de 1 Decembrie
Sezonul de schi începe odată cu prima vacanță din această iarnă. Cu alte cuvinte, dacă vă pregătiți să plecați la munte, aflați că a nins în mai multe zone.
Așa că, puteți să vă luați echipamentul pentru sporturile de iarnă. Administratorii domeniilor schiabile sunt bucuroși să primească turiști mult mai devreme ca în alți ani. Pregătiți, însă, bani în plus.
Sezonul de schi în Poiana Brașov se deschide joi
În Poiana Brașov, sezonul de schi se deschide joi, de Sfântul Andrei. Bucuria a fost atât de mare la aflarea veștii, încât unii nu au mai stau pe gânduri și au furat startul, mai ales că, în masivul Postăvaru, zăpada are 30 de centimetri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bărbat: „Facem încălzirea pentru deschiderea de mâine. Tocmai am venit de sus, în partea superioară e chiar excelent, se lucrează la amenajare, e strat consistent de zăpadă”.
Tânăr: „Având în vedere că anul trecut s-a deschis extrem de târziu, e foarte bine”.
Iar turiștii care au ajuns în stațiune nepregătiți, și-au închiriat, pe loc, echipament. Unii chiar pentru mai multe zile, temători că joi că vor sta la cozi foarte mari.
Turist: „E mare noroc ca pe 30 noiembrie să fie zăpadă. Azi fiind ziua mea, m-a surprins plăcut”.
Tarifele pentru transportul pe cablu sunt cu 17% mai mari ca anul trecut. Un abonament pentru o zi costă acum 200 de lei.
Allen Coliban, primarul Brașovului: „Au fost determinate de creșterea TVA la transportului pe cablu de la 5 la 19%, la care am adăugat doar trei procente, o sumă sub ceea ce înseamnă creșterea indicelui de consum sau a inflației”.
Deocamdată, se va schia doar în partea superioară a masivului și pe pârtiile de începători.
Sezonul acesta, în Poiana Brașov, ar putea fi unul foarte lung. Este pentru prima dată în ultimii șase ani când se va putea schia așa devreme, și asta pentru că a nins, iar tunurile de zăpadă au funcționat în același timp. Vremea ne ajută să luăm și noi startul deodată cu stațiuni precum Ischgl din Austria ori Cortina d'Ampezzo sau Val Gardena din Italia.
Unde se schiază la noi în țară
În Alpi, schiorii sunt deja pe pârtie. Și acolo, tarifele sunt mai mari, în medie, cu 10% față de 2023. De exemplu, în Austria, un abonament pentru șase zile costă în jur de 280 de euro, iar în Italia 320 de euro. Familiile cu copii ori cei care cumpără online, pot beneficia de reduceri.
În țară se schiază deja la Șureanu, în județul Alba. Joi se deschide sezonul și pe domeniile Azuga, Predeal, Straja, Transalpina-Voineasa, Rânca și Păltiniș.
La Bușteni funcționează doar pârtia de sanie.
Fetiță: „M-am tăvălit, a sărit zăpadă că m-am dat cu chestia asta. Da, alunecă”.
Băiețel: „Am fost învoit de doamna dirigintă, m-a lăsat să vin o săptămână la munte!”.
Din păcate, cel mai mare domeniu schiabil din țară, Sinaia, mai așteaptă câteva zile.
Maria Floricica, administrator domeniul schiabil Sinaia: „Ne concentrăm să deschidem cât mai multe pârtii în Valea Soarelui”.
Deocamdată, autoritățile locale nu au hotărât dacă măresc tarifele sau nu.
Dacă miercuri a fost vreme urâtă la munte, cu ceață și vânt, de joi iese soarele. În weekend, temperaturile cresc, dar nu atât cât să pună în pericol pârtiile.
Stratul pregătit zilele acestea, un amestec de zăpadă artificială și naturală, este suficient de rezistent, spun adimistratorii pârtiilor.
Mai trebuie să știți că schiul rămâne, totuși, un sport costisitor.
În Poiana Brașov, de pildă, închirierea echipamentului costă de la 70 de lei pe zi în sus, iar o lecție de schi individuală, 150 de lei pe oră.
Pe de altă parte, e rost de distracție și pentru cei mai puțin sportivi.
Hotelurile și restaurantele organizează, în zilele următoare, petreceri cu muzică live și mese festive, cu foc de tabără, grătare și vin fiert.