Sedum (Sedum telephium) - cum se îngrijește iarba grasă de toamnă. La ce dăunători să fii atent

Sedum telephium
Shutterstock

Sedum telephium este o specie de plantă suculentă perenă din familia Crassulaceae, cunoscută și sub numele comun de iarba grasă de toamnă sau iarba șerpilor.

Aceasta este o plantă de toamnă foarte rezistentă, originară din regiunile temperate ale Europei și Asiei, și este apreciată pentru frunzele sale suculente, cât și pentru florile decorative.

Informații utile despre sedum telephium

• Înfloresc la sfârșitul verii și în toamnă

• Plantează în primăvară sau la începutul toamnei în sol bine drenat

• Ușor de cultivat și înfloresc în soare plin

Citește și
panselute
Panseluțe - cum să le îngrijești în ghiveci și în grădină. Totul despre aceste flori splendide
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

• Taie lăstarii răsfirați prin tăierea lor cu jumătate în mai, pentru a produce plante compacte

• Extrem de rezistente, capabile să reziste la -20°C

• Propagare ușoară din butași sau diviziune

• Plantele sunt perene erbacee – tulpinile se lasă în jos și mor în fiecare toamnă

Aceste plante cu frunze cărnoase sunt renumite pentru florile lor de la sfârșitul verii și toamnă. Florile sunt plate în nuanțe de roșu, roz și alb.

Plantele perene sunt plante care trăiesc mai mulți ani. Ele vin în toate formele și dimensiunile și umplu grădinile cu flori colorate și frunziș ornamental. Multe sunt rezistente și pot supraviețui afară pe tot parcursul anului, în timp ce tipurile mai puțin rezistente au nevoie de protecție pe timpul iernii. Termenul „perene erbacee” este folosit pentru a descrie plantele de lungă durată fără o structură lemnoasă permanentă (ele mor până la nivelul solului în fiecare toamnă), distingându-le de arbori, arbuști și sub-arbuști.

Plantele perene sunt ușor de cultivat și foarte tolerante la condiții uscate, făcându-le o alegere excelentă dacă ai sol uscat sau nu dorești să uzi vara. Ele constituie o sursă excelentă de nectar pentru albine, fluturi și alte insecte polenizatoare.

Unele soiuri de Sedum telephium pot produce plante care cresc până la 60 cm înălțime și se răspândesc până la 1 m. Altele formează plante mici, cățărătoare, care ar fi cele mai potrivite pentru fața grădinii sau pereți.

Flori


Sedum telephium produc flori mici roșii, roz sau albe în capete mari plate, care pot acoperi aproape întreaga plantă.
Fluturii și alte polenizatoare iubesc aceste flori de lungă durată. Ele înfloresc la sfârșitul verii și toamna, făcându-le ideale dacă vrei plante care să își extindă sezonul de înflorire până mai târziu.

Chiar și iarna, tulpinile vechi de flori maronii și capetele de flori de mahon, dacă sunt lăsate în loc, pot rămâne decorative și pot oferi o structură utilă în grădina ta.

Când să plantezi
această plantă

Cel mai bun moment pentru a planta Sedum telephium este toamna, când solul este cald sau primăvara, când plantele încep să crească. Cu toate acestea, cea mai variată gamă de plante este disponibilă la sfârșitul verii, iar acestea pot fi plantate în acest timp, atât timp cât menții solul umed după plantare pentru restul sezonului.

Unde să o plantezi

Sedum telephium preferă să crească în soluri rezonabil fertile și bine drenate. Plantele pot putrezi dacă sunt plantate în soluri slab drenate care rămân foarte umede în timpul iernii; dar sunt surprinzător de rezistente și vor supraviețui adesea chiar și în condiții de inundare.

Poți adăuga compost pentru a îmbunătăți fertilitatea, structura și capacitatea de reținere a apei a solului. Va îmbunătăți drenajul și fertilitatea solului. De asemenea, asigură-te că solul nu devine niciodată complet uscat, mai ales în primii doi ani de plantare, deoarece acesta va ajuta la stabilirea plantelor și vor crește mai bine.

Îngrijire

Această plantă nu necesită îngrijiri speciale, dar poți aplica un îngrășământ echilibrat în primăvară pentru a îmbunătăți creșterea.


Adaugă un mulci pe bază de plante în primăvară pentru a păstra umezeala solului în jurul plantelor și pentru a preveni formarea crustei. Asta le va menține ferite de iarbă și de plantele invazive, care ar putea concura cu ele pentru apă și nutrienți.


Dacă Sedum telephium cresc într-un sol mai sărăcăcios, acestea vor fi puțin mai compacte și vor avea flori mai puțin abundente, dar vor fi mai tolerante la secetă, scrie rcs.org.

Plantele nu suferă de boli severe. Poate apărea rugina, dar se poate îndepărta cu ușurință, multe plante fiind rezistente la dăunători. Ele se dezvoltă cel mai bine în soare complet, dar se pot adapta la umbră parțială, dacă sunt udate corespunzător.

Propagare

Propagarea poate fi realizată prin diviziune în primăvară sau prin butași de tulpină în vara timpurie, care se pot transforma rapid în noi plante.
Butașii de tulpină se fac prin tăierea unor ramuri de plante sănătoase, lăsând 5-7 cm de frunze deasupra tăieturii. Acestea pot fi plasate în sol umed, având grijă să fie ferite de lumina directă a soarelui și se pot rădăcina rapid în umiditate.

Când propagi planta prin diviziune, ridică și împarte grupul în primăvară, asigurându-te că fiecare bucată are câteva lăstari noi, apoi replantează fiecare bucată separat în sol bine pregătit.
Poți propaga aceste plante din butași de lemn verde, luați de pe lăstarii care nu înfloresc în vara timpurie. De asemenea, poți găsi lăstari înrădăcinați la baza tulpinilor, care adesea se desprind de planta părinte în timpul iernii târzii. Acestea pot fi plantate pentru a forma noi grupuri.

Tăiere

Tăierea trebuie realizată primăvara, înainte de a începe creșterea. Odată ce florile se ofilesc, îndepărtează tulpinile moarte și lasă puțin din tulpină în partea de sus pentru a proteja planta în timpul iernii.

Probleme


Aceste plante sunt, în general, neafectate de boli, deși atunci când sunt cultivate pe soluri umede în mod constant, poate apărea putrezirea bacteriană a coroanei și putrezirea rădăcinilor.

Rezistență

Această plantă este notabil de rezistentă la temperaturi extreme, suportând până la -20℃ și până la 35 de grade Celsius. Toleranța la frig și căldură face ca plantele să fie potrivite pentru multe locuri din grădina sau casa ta. Cu toate acestea, în timpul perioadelor de frig extrem, pot apărea simptome precum decolorarea frunzelor sau ofilirea; similar, căldura excesivă poate provoca arsuri ale frunzelor sau lăsarea acestora. Pentru a proteja împotriva frigului, mulcirea este utilă, în timp ce umbrirea și udarea corespunzătoare pot ajuta în condiții de căldură excesivă. Aceste măsuri asigură că planta ta rămâne robustă și sănătoasă chiar și în condiții de temperaturi extreme.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Expoziție de flori de sezon la Gradina Botanică din Iași. Vizitatorii pot admira peste 200 de tipuri de crizanteme
Expoziție de flori de sezon la Gradina Botanică din Iași. Vizitatorii pot admira peste 200 de tipuri de crizanteme

Toamna și-a pus amprenta pe Grădina Botanică din Iași, unde florile de sezon fac spectacol. Sute de oameni s-au grăbit să se bucure de peisajul aparte pe care l-au fotografiat îndelung.

Panseluțe - cum să le îngrijești în ghiveci și în grădină. Totul despre aceste flori splendide
Panseluțe - cum să le îngrijești în ghiveci și în grădină. Totul despre aceste flori splendide

Panseluțele sunt flori mici și delicate, apreciate pentru culorile lor vibrante, care includ nuanțe de violet, galben, alb și albastru. Sunt plante anuale sau bienale și sunt adesea cultivate în grădini și ghivece. 

Violete - îngrijire, înmulțire și întreținere. Tot ce trebuie să știi dacă ai acasă aceste flori
Violete - îngrijire, înmulțire și întreținere. Tot ce trebuie să știi dacă ai acasă aceste flori

Violetele vin într-o gamă largă de culori. De obicei, se găsesc în nuanțe intense, dar există și varietăți în pasteluri mai delicate.  

Dalii – totul despre această floare. De la îngrijire, la plantare și recoltare
Dalii – totul despre această floare. De la îngrijire, la plantare și recoltare

Daliile sunt flori uimitoare care vin în toate culorile curcubeului. Acestea sunt flori incredibil de ușor de cultivat, tuberculii fiind plantați la finalul primăverii.  

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.