Creatorii români de benzi desenate sunt apreciați în străinătate, unde au ajuns să facă povești pentru super-eroi renumiți, precum Hulk, sau Batman.

Au colaborări cu edituri prestigioase, din Europa sau Statele Unite, și lucrează în echipe valoroase. Unii sunt mai cunoscuți afară, unde câștigă mii de euro pentru un proiect, decât la noi.

Victor Drujiniu desenează de mic și se consideră autodidact. Fascinat de benzi desenate din adolescență, a terminat liceul și facultatea de arte. Dar succes a avut peste ocean, în Statele Unite. A intrat în lumea benzilor desenate printr-o firmă mică, care i-a deschis însă drumul spre prestigioasele DC și Marvel.

Victor Drujiniu, artist benzi desenate: „La Hulk am făcut un story cu "Incredibile Hulk”. E cumva o moștenire pe care tu chiar și pentru o scurtă perioadă de timp o preiei și cumva e o presiune pentru că trebui să te ridici la acel nivel.

A desenat intrigi pentru personaje celebre, precum Batman și Green Lantern, iar acum lucrează la un proiect denumit Maeștrii Asasini, care va apărea în Franța. Desenele sale ies în evidență prin precizia liniilor. La începutul carierei, în urmă cu aproximativ 10 ani, Victor câștiga în jur de 150-200 de dolari pentru o pagină.

Victor Drujiniu, artist benzi desenate: „Vechimea, în primul rând, determină, să zicem, tariful pe pagină, că așa se plătește în benzile desenate. Bineînțeles, calitatea planșelor pe care ei le văd, după aceea pe termen lung depinde cum se vând proiectele pentru care tu ai contribuit. Există și royalties, un procentaj din vânzări.”


Dintr-un studio de creație deschis într-un apartament, surorile Ileana și Maria Surducan, desenează pentru edituri din Europa.


Ileana Surducan, artist grafic: „Aceasta e cartea publicată de mine anul trecut care s-a vândut în România, în Germania, a ajuns și în Franța și chiar în Statele Unite ale Americii."


Benzile lor desenate, toate originale, se vând în Franța, Ungaria, Germania, dar și în Statele Unite ale Americii. Cel mai mare succes l-au avut cu "Vacanța lui Nor" - o aventură ilustrată pentru copii al cărei erou este un băiețel care trece prin tot felul de peripeții în vacanța la bunici. L-au creat pentru piața autohtonă, dar a trecut rapid granițele.


Maria Surducan, artist grafic: „A fost un proiect pe care l-am propus cu sora mea, gândindu-mă tocmai că ar fi bine să dezvoltăm puțin piața din România.”

Câștigurile, dintr-un prim tiraj, pe piața din Europa, pot ajunge la 6.000 de euro. De la al doilea tiraj se adaugă și un procent din vânzări. În Statele Unite un contract ajunge și la 50.000 de euro.

Dodo Niță, critic de benzi desenate: „Această nouă generație de creatori de benzi desenate au început să publice, dar neputând să trăiască din asta, ei s-au îndreptat spre piața occidentală.


Matei Sâmihai, reprezentant editură românească: "La noi suntem încă într-un proces de formare și este nevoie de bandă desenată românească ca să putem crește atât cititori de bandă desenată, care să se regăsească cu poveștile locale, cât și pentru a forma artiști."


Cele mai cunoscute personaje de benzi desenate autohtone sunt Haplea și Harap-Alb, dar nu pot rivaliza cu super-eroii americani ca Batman, Superman sau Hulk, preferați de public și la noi. În România, un roman grafic poate costa și 50 de lei, în afară însă prețurile sunt mai mari.