Românii din spatele supereroilor din benzile desenate. Cine îi desenează pe Hulk și Batman

×
Codul embed a fost copiat

Creatorii români de benzi desenate sunt apreciați în străinătate, unde au ajuns să facă povești pentru super-eroi renumiți, precum Hulk, sau Batman.

Au colaborări cu edituri prestigioase, din Europa sau Statele Unite, și lucrează în echipe valoroase. Unii sunt mai cunoscuți afară, unde câștigă mii de euro pentru un proiect, decât la noi.

Victor Drujiniu desenează de mic și se consideră autodidact. Fascinat de benzi desenate din adolescență, a terminat liceul și facultatea de arte. Dar succes a avut peste ocean, în Statele Unite. A intrat în lumea benzilor desenate printr-o firmă mică, care i-a deschis însă drumul spre prestigioasele DC și Marvel.

Victor Drujiniu, artist benzi desenate: „La Hulk am făcut un story cu "Incredibile Hulk”. E cumva o moștenire pe care tu chiar și pentru o scurtă perioadă de timp o preiei și cumva e o presiune pentru că trebui să te ridici la acel nivel.

A desenat intrigi pentru personaje celebre, precum Batman și Green Lantern, iar acum lucrează la un proiect denumit Maeștrii Asasini, care va apărea în Franța. Desenele sale ies în evidență prin precizia liniilor. La începutul carierei, în urmă cu aproximativ 10 ani, Victor câștiga în jur de 150-200 de dolari pentru o pagină.

Victor Drujiniu, artist benzi desenate: „Vechimea, în primul rând, determină, să zicem, tariful pe pagină, că așa se plătește în benzile desenate. Bineînțeles, calitatea planșelor pe care ei le văd, după aceea pe termen lung depinde cum se vând proiectele pentru care tu ai contribuit. Există și royalties, un procentaj din vânzări.”


Dintr-un studio de creație deschis într-un apartament, surorile Ileana și Maria Surducan, desenează pentru edituri din Europa.


Ileana Surducan, artist grafic: „Aceasta e cartea publicată de mine anul trecut care s-a vândut în România, în Germania, a ajuns și în Franța și chiar în Statele Unite ale Americii."


Benzile lor desenate, toate originale, se vând în Franța, Ungaria, Germania, dar și în Statele Unite ale Americii. Cel mai mare succes l-au avut cu "Vacanța lui Nor" - o aventură ilustrată pentru copii al cărei erou este un băiețel care trece prin tot felul de peripeții în vacanța la bunici. L-au creat pentru piața autohtonă, dar a trecut rapid granițele.


Maria Surducan, artist grafic: „A fost un proiect pe care l-am propus cu sora mea, gândindu-mă tocmai că ar fi bine să dezvoltăm puțin piața din România.”

Câștigurile, dintr-un prim tiraj, pe piața din Europa, pot ajunge la 6.000 de euro. De la al doilea tiraj se adaugă și un procent din vânzări. În Statele Unite un contract ajunge și la 50.000 de euro.

Dodo Niță, critic de benzi desenate: „Această nouă generație de creatori de benzi desenate au început să publice, dar neputând să trăiască din asta, ei s-au îndreptat spre piața occidentală.


Matei Sâmihai, reprezentant editură românească: "La noi suntem încă într-un proces de formare și este nevoie de bandă desenată românească ca să putem crește atât cititori de bandă desenată, care să se regăsească cu poveștile locale, cât și pentru a forma artiști."


Cele mai cunoscute personaje de benzi desenate autohtone sunt Haplea și Harap-Alb, dar nu pot rivaliza cu super-eroii americani ca Batman, Superman sau Hulk, preferați de public și la noi. În România, un roman grafic poate costa și 50 de lei, în afară însă prețurile sunt mai mari.

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Întâmplare ireală la Hamburg! S-au auzit gemetele unei femei în timpul tragerii la sorți pentru grupele EURO 2024! Reacția sălii
VIDEO Întâmplare ireală la Hamburg! S-au auzit gemetele unei femei în timpul tragerii la sorți pentru grupele EURO 2024! Reacția sălii
Citește și...
Transmiterea indexului autocitit la contor. Cum să primești factura la energie cu consumul real
Transmiterea indexului autocitit la contor. Cum să primești factura la energie cu consumul real

Să transmiți indexul este cea mai eficientă metodă de a plăti exact cât consumi. Există o mică perioadă din lună în care poți să transmiți indexul autocitit.  

„Foarte frumos, mai venim”. Iubitorii sporturilor de iarnă s-au distrat în oraș, pe patine. Nu au lipsit nici căzăturile
„Foarte frumos, mai venim”. Iubitorii sporturilor de iarnă s-au distrat în oraș, pe patine. Nu au lipsit nici căzăturile

Iubitorii sporturilor de iarnă, care nu au putut ajunge la munte în această minivacanță, s-au distrat în oraș, pe patine.  

Cum au petrecut românii în Piața Constituției, la Târgul de Crăciun. La căsuțele cu bunătăți a fost coadă
Cum au petrecut românii în Piața Constituției, la Târgul de Crăciun. La căsuțele cu bunătăți a fost coadă

Mulți dintre cei care ales Bucureștiul ca destinație pentru acest weekend prelungit, au petrecut, sâmbătă seară, în Piața Constituției, la Târgul de Crăciun.    

Recomandări
Scenariile pentru aderarea României la Schengen până la finalul anului. Negrescu:
Scenariile pentru aderarea României la Schengen până la finalul anului. Negrescu: "Șansele au crescut simțitor"

Eurodeputatul PSD, Victor Negrescu, a afirmat, duminică, într-o postare pe Facebook, că există trei variante posibile pentru aderarea României la Schengen până la finalul anului.

Motivul pentru care un nou armistițiu între Israel și Hamas pare imposibil în acest moment. Planurile evreilor și dorința SUA
Motivul pentru care un nou armistițiu între Israel și Hamas pare imposibil în acest moment. Planurile evreilor și dorința SUA

Un nou armistițiu în Fâșia Gaza este tot mai îndepărtat, după ce Israelul și-a chemat acasă negociatorii care discutau cu Hamas, în Qatar, posibilitatea unei pauze în conflict.

"Doamne, fereste! Acum nu mai scăpăm". Mărturii din Bistrița-Năsăud, acolo unde viiturile au făcut prăpăd

Mai multe localități din Bistrița-Năsăud au fost lovite, sâmbătă, de viituri. A fost Cod Roșu de inundații în zonă, după ce ploile abundente și zăpada topită au umflat două râuri.