România pregăteşte paramedici din Ucraina. Militarii învață medicină tactică de intervenţie, inclusiv în caz de război
România pregăteşte paramedici din Ucraina la Târgu Mureş şi Oradea. Militarii învață medicină tactică de intervenţie, inclusiv în caz de război.
Țara noastră și-a asumat un acord de pregătire NATO a paramedicilor ucraineni. Cursurile au început deja și se vor termina la finalul lunii aprilie.
Aproximativ 200 de paramedicii ucraineni au participat, timp de o săptămână, la cursuri teoretice. Vineri, au trecut la partea practică.
Cristian Porav, Detașmentul de Pompieri Târgu Mureș: „Au venit la noi pentra a li se prezenta tehnica de dotare și a se familiariza cu dotările noastre în special cu cele pe partea primului ajutor calificat”.
Printre cursanți se numără și Xenia - o mama în vârstă de 39 de ani, care a luptat până acum pentru libertatea țării ei. Acasă o așteaptă soțul și fetița lor de 10 ani.
Xenia, militar Ucraina: „Este important pentru noi să știm că avem prieteni, suport și că nu suntem singuri. Sperăm să nu trebuiească să folosim ceea ce am învățat aici, pentru că ne dorim ca războiul să se încheie curând. Este greu să mergi la război. Este greu să îți pierzi prietenii”.
Câțiva medici români au fost traducători pentru cursanții ucraineni.
Adrian Săcărea, instructor: „A fost un pic mai difcil de înțeles de către ei. În schimb sunt dornici de a învăța”.
Dr. Teshco Alexandru, medic UPU Târgu Mureș: „O parte din ei au ceva pregătire medicală, dar nu au fost adaptați la protocolele noi europene, acum le sistematizează le aplică și în prctică, sunt inetersați, ceea ce ne bucură”.
La Târgu Mureș se țin cursurile - teoretice și prectice - de medicină de urgență. Iar la Oradea, timp de patru zile, are loc instruirea în medicina tactică de intervenţie, cu simularea mai multor scenarii.
România şi-a asumat, în cadrul NATO, un acord de pregătire a paramedicilor ucraineni.