SUA vor să trimită muniții și rachete antitanc în valoare de 2,6 miliarde de dolari în Ucraina

×
Codul embed a fost copiat

Statele Unite ar putea anunța în curând un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina. Este vorba de muniții și rachete antitanc în valoare de 2,6 miliarde de dolari, potrivit unor oficiali de la Washington.  

Între timp, armata Ucrainei spune că a început să folosească pe front "bombele inteligente", primite de la americani.

În altă ordine de idei, responsabilii de la Casa Albă, dar și analiști occidentali sugerează că Rusia l-ar fi reținut pe jurnalistul Evan Gerșkovici, în vederea unui schimb cu doi spioni ruși.

Reporter: "Care este mesajul dumneavoastră pentru Rusia, în legătură cu reporterul de la Wall Street Journal, reținut?”

Joe Biden:Lăsați-l să plece!"

Doar că mesajul președintelui american nu pare să aibă vreun ecou la Moscova.

Dmitri Peskov: "Vorbim despre activități sub pretextul muncii de jurnalist, dar în acest caz sunt activități de spionaj. Din moment ce acest jurnalist a fost prins în flagrant, această situație este evidentă".

John Kirby: Toţi americanii - chiar şi jurnaliştii - ar trebui să părăsească Rusia pentru siguranţa lor

Între timp, Casa Albă continuă să transmită cu insistență un avertisment pentru toți cetățenii americani.

Purtător de cuvânt Casa Albă: ”Nu este momentul ca cetățenii americani să se afle în Rusia. Dacă sunteți în Rusia acum, fie că este vorba de afaceri sau de vacanță, indiferent de tipul de călătorie, trebuie să plecați acum! Rusia nu este un loc bun în care să vă aflați, nici măcar în calitate de jurnaliști. Rusia este un mediu ostil pentru cetățenii americani, este timpul să pleci de acolo!"

„Viteza și convingerea cu care evoluează acest caz sugerează că a fost ordonat de la vârf”, crede Shaun Walker, jurnalist The Guardian şi autor al unei cărți despre Rusia sub conducerea lui Putin.

Jurnalistul Evan Gerșkovici - arestat la Ekaterinburg și acuzat de spionaj - vorbeşte fluent rusă, părinţii lui, evrei, fiind imigranţi din Uniunea Sovietică - tatăl din Moscova, iar mama din Odessa. Un avocat angajat de publicaţia Wall Street Journal ca să-l apere n-a putut nici măcar să-l vadă.

Daniil Berman, avocatul lui Evan Gershkovich: "Nu mi s-a dat voie să asist la audiere, deși erau obligați prin lege să-mi permită. Audierea a fost pe repede-nainte, a durat maximum un sfert de oră".

Liderii a peste 30 de organizații de presă din întreaga lume au semnat o scrisoare adresată ambasadorului rus în Statele Unite, prin care cer eliberarea jurnalistului.

Între timp, la Bahmut, au avut loc ultimele evacuări ale civililor.

După luni întregi în care voluntarii au dus o muncă dificilă de convigere, puținii civili din orașul aflat sub asediu, au acceptat să plece. Dar acum a fost nevoie de o operațiune militară complexă pentru a-i putea scoate de acolo.

Soldații ucraineni dau totuși asigurări că pot păstra orașul Bahmut în ciuda atacurilor lansate de ruși, care au mai avansat puțin în ultimele 2 zile.

 

Citește și...
Studiu: Un supliment de flavonoide sau a mânca exact ceea ce trebuie poate întârzia declinul mintal
Studiu: Un supliment de flavonoide sau a mânca exact ceea ce trebuie poate întârzia declinul mintal

Adulții care au o dietă deficitară la capitolul flavonoide – care se găsesc, printre altele, în ceai verde, mere, nectarine, fructe de pădure, pere și cacao – au doar de câștigat dacă iau zilnic un supliment de flavonoide.

Misterul se adâncește după ce s-a aflat cine sunt cei care au murit în naufragiul din Italia
Misterul se adâncește după ce s-a aflat cine sunt cei care au murit în naufragiul din Italia

Ies la iveală detalii tulburătoare despre victimele naufragiului produs, duminică seară, în lacul Maggiore din nordul Italiei.

Preşedintele Serbiei cere retragerea
Preşedintele Serbiei cere retragerea "pretinşilor primari" din nordul Kosovo

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a cerut joi autorităţilor kosovare să retragă ceea ce el a numit "pretinşi primari" din nordul Kosovo pentru a dezamorsa o criză care a declanşat violenţe, transmite Reuters.

Recomandări
Volodimir Zelenski, alături de Maia Sandu: Războiul cu Rusia se va termina când vom câștiga noi!
Volodimir Zelenski, alături de Maia Sandu: Războiul cu Rusia se va termina când vom câștiga noi!

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost primit, joi, de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în apropiere de Chișinău, la summitul Comunităţii Politice Europene (CPE).    

Nou Cod galben de ploi în 17 județe, pe 1 iunie. HARTA zonelor vizate de averse torențiale și grindină
Nou Cod galben de ploi în 17 județe, pe 1 iunie. HARTA zonelor vizate de averse torențiale și grindină

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod galben de furtuni valabilă pe parcursul zilei de joi în 17 judeţe.

Guvernul se întrunește într-o ședință specială pentru profesori, deși sindicaliștii au refuzat oferta de majorare de ieri
Guvernul se întrunește într-o ședință specială pentru profesori, deși sindicaliștii au refuzat oferta de majorare de ieri

Guvernul se reuneşte, astăzi, într-o şedinţă pe care premierul Nicilae Ciucă a numit-o extraordinară, pentru a aproba OUG care ar trebui să detensioneze situaţia din sistemul de învăţământ.