Protejează stratul de ozon, printr-un joc. Ideea a fost pusă în practică de ONU

15-02-2021 07:59


Cum poți să convingi noua generație să protejeze stratul de ozon al planetei? Ei bine, lansezi un joc video, disponibil pe telefonul mobil și pe tabletă.

Ideea a fost pusă în practică de Programul pentru Mediu al Organizației Națiunilor Unite.
Copiii sunt invitaţi într-o călătorie în viitor, unde mediul înconjurător a avut de suferit, iar ei trebuie să ia atitudine.

"Mediul înconjurător se schimbă dramatic. Trebuie să facem ceva pentru a ne proteja specia" este motto-ul jocului.

Importanța stratului de ozon a fost transpusă de specialiștii ONU în acest joc video. Se numeşte "Reset Earth" şi este menit să predea știința într-un mod captivant. Proiectul s-a născut din dorinţa de a implica noua generaţie într-una dintre probleme majore cu care se confruntă omenirea în prezent - gaura apărută în stratul de ozon.

Stephanie Hay Smith, Secretariatul pentru ozon al Naţiunilor Unite: „Cred că este important ca generația tânără să-și dea seama că poate face diferența, că poate schimba anumite lucruri chiar dacă unele dintre aceste probleme de mediu par momentan de neînvins."

Povestea jocului este conturată în jurul a trei adolescenți, iar acțiunea este plasată în anul 2084. Tinerii trebuie să călătorească în timp pentru a înţelege importanţa stratului de ozon. Jucătorii trebuie, de asemenea, să prevină apariţia unei pandemii.

Stephanie Hay Smith, Secretariatul pentru ozon al Naţiunilor Unite: „Am vrut să îi prezentăm jucătorului cum ar arăta planeta dacă stratul de ozon nu ar mai exista."

Situat la o altitudine de aproximativ 15 km de suprafața Pământului, stratul de ozon protejează planeta de radiațiile ultraviolete dure, considerate periculoase pentru sănătate. Sub influența substanțelor care conțin clor, folosite în unitățile de refrigerare, acesta a început să se subțieze.

Drept urmare, în 1987, țările din întreaga lume au convenit în urma Protocolului de la Montreal să interzică gazele dăunătoare și să fie înlocuite cu compuși care conțin fluor.

În prezent, în diferite părți ale lumii, stratul de ozon se regenerează cu 1-3 la sută anual şi, potrivit specialiștilor ONU, sunt şanse să se refacă complet.

Stephanie Hay Smith, Secretariatul pentru ozon al Naţiunilor Unite: „Vor mai trece, cel puțin, 30 de ani până când stratul de ozon își va reveni la nivelul său anterior din 1980. Dar este foarte important să rămânem vigilenți, pentru că procesul este într-o continuă schimbare."

Este și motivul pentru care cei de la ONU au lansat acest joc, disponibil deja pe smatphone-uri sau tablete cu sisteme de operare Android sau iOS.

„Un singur plan. O singură şansă pentru a reseta planeta. Facem asta sau nu? Să începem!"


VIDEO PROTVPLUS.RO