Prorector UMF Iași: Imunitatea dată de vaccinurile anti-Covid durează câțiva ani și pe viață dacă ai trecut și prin boală

vaccinare antiCovid
Getty

Vaccinurile anti-Covid asigură imunitate timp de câțiva ani, iar în cazul persoanelor vaccinate după ce au trecut și prin boală poate fi pe viață, susține cercetătorul Radu Iliescu, prorectorul UMF Iași.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Washington, publicat în revista Nature, arată că imunitatea anti COVID-19 dobândită prin vaccinarea cu Pfizer și Moderna este mai lungă decât s-a anticipat, scrie Ziarul de Iași.

Aceasta poate dura și câțiva ani, iar în cazul persoanelor care s-au vaccinat după ce au trecut și prin boală imunitatea ar putea rămâne pentru toată viața.

Prof. dr. Radu Iliescu, cercetător ştiinţific specializat în farmacologie şi prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi (UMF), spune că cercetarea este validată de o comunitate ştiinţifică internaţională şi arată lucruri pe care doar le bănuiam în prezent despre vaccinare.

"Cercetătorii au descoperit acelaşi model de anticorpi şi după infecţie, şi după vaccinare, care reacţionează la fel. Cresc rapid în câteva săptămâni şi apoi încep să scadă, cu o viteză mai mică, până pe la 7-8 luni spre un an. Acest tipar de scădere era cel care provoca îngrijorare. Însă studiul s-a uitat asupra celulelor B cu memorie şi au văzut că acest răspuns imun persistă", a explicat prof.dr. Iliescu.

Citește și
Alexandru Rafila
Alexandru Rafila: Persoanele care au avut Covid și s-au vaccinat ar putea avea imunitate pe viață
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

 

Celulele B cu memorie se află în măduvă și în ganglioni

 

Acesta a explicat că celulele B cu memorie se află în măduvă şi în ganglioni, iar reexpunerea la un antigen pentru care au memorie, că l-au întâlnit deja, duce la producerea unui tip de celule cu răspuns rapid, care produc anticorpi ce luptă împotriva infecţiei.

"Memoria imunitară e guvernată de aceste celule din centrul germinal - măduva osoasă şi ganglioni - şi cercetătorii au găsit acolo populaţii de celule cu memorie bine ascunse, dar în cantităţi foarte mari, şi la luni de zile după vaccinarea cu a doua doză", a mai precizat prof.dr. Radu Iliescu.

Ce înseamnă acest lucru? Că deşi titrul de anticorpi anti proteina spyke care circulă prin sânge, care sunt depistaţi cu testele aflate în comerţ, poate să scadă, dar asta nu înseamnă că în momentul unei reexpuneri la virus aceste celule (de tip B cu memorie) nu vor putea produce anticorpi în cantitate foarte mare.

Cercetătorul ieşean numeşte studiul respectiv ca fiind foarte aprofundat, pentru realizarea acestora fiind necesare proceduri medicale "agresive" asupra pacienţilor, un exemplu fiind că a fost nevoie să li se facă biopsii şi puncţii lombare.

Însă toţi cei înrolaţi în studiu au avut aceste "populaţii de celule cu memorie" în număr mare şi pregătite să ofere un răspuns imun proporţional anti COVID-19. Mai ales că celulele de tip B, cu memorie, sunt recunoscute ca fiind tipul de celulă pe care oamenii le au toată viaţa.

"Este un studiu foarte aprofundat. Acele celule, din centrul germinal, B cu memorie, le ai de obicei toată viaţa. Când ştii că este acolo o populaţie de celule B, şansele ca ele să rămână acolo până mori sunt foarte mari, iar în momentul expunerii la virus ele încep să facă clone - alte celule care produc anticorpi. Mesajul nu trebuie să fie că vor fi anticorpi pentru toată viaţa, ci că ai surse de anticorpi pentru toată viaţa, care la reexpunere pot produce anticorpi din nou, foarte repede", a explicat prof.dr. Radu Iliescu.

 

Imunitatea poate ţine toată viaţa

 

Un alt lucru important, explică cercetătorul ieşean, este că anticorpii generaţi de vaccinare sunt direcţionaţi împotriva zonei proteinei spyke care interacţionează cu receptorul prin care intră în celule. De aceea, anticorpii neutralizanţi produşi sunt foarte eficienţi, fiind şi rezistenţi la potenţiale mutaţii ale virusului.

"Este prima confirmare care arată că memoria celulară păstrează «amintirea» întâlnirii cu acest virus, iar sistemul nostru imunitar este solid pe termen lung. Este foarte important, e un lucru pe care îl intuiam, dar nu ştia nimeni concret acest lucru", a completat profesorul.

Cercetătorii din SUA au transmis şi ideea că persoanele vaccinate, care au trecut şi prin boală, ar putea avea imunitate pentru toată viaţa fiindcă şi după trecerea prin boală au fost descoperite, într-un alt studiu, astfel de comunităţi de celule de memorie în măduva osoasă.

Acestea, stimulate de vaccinare, ar duce la un răspuns imun ce poate dura pentru toată viaţa.

 

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Experți germani: Imunitatea colectivă nu se poate realiza fără vaccinarea copiilor
Experți germani: Imunitatea colectivă nu se poate realiza fără vaccinarea copiilor

Imunitatea colectivă va fi probabil imposibil de realizat fără vaccinarea copiilor şi adolescenţilor, potrivit Societăţii germane pentru Imunologie (DGfI), relatează marţi dpa.

Alexandru Rafila: Persoanele care au avut Covid și s-au vaccinat ar putea avea imunitate pe viață
Alexandru Rafila: Persoanele care au avut Covid și s-au vaccinat ar putea avea imunitate pe viață

Medicul Alexandru Rafila, a afirmat că persoanele care au avut COVID, dar care nu s-au vaccinat, se pot infecta cu tulpina indiană deoarece imunitatea dată de boală variază între trei şi şase luni.

Dr. Gheorghiță: Persoanele nevaccinate, imunizate prin boală, riscă să se infecteze cu tulpina Delta
Dr. Gheorghiță: Persoanele nevaccinate, imunizate prin boală, riscă să se infecteze cu tulpina Delta

Persoanele care s-au vaccinat împotriva Covid-19 au o imunitate mult mai bună în fața amenințării cu tulpina Delta comparativ cu anticorpii care sunt obținuți la trecerea prin boală.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.