Producțiile filmate la noi în țară ne-au pus pe harta cinematografiei mondiale. Cu ce probleme se confruntă străinii aici
Serialele și filmele realizate la noi de străini au arătat lumii ce locuri pitorești are România.
Însă numărul producțiilor internaționale filmate aici scade de la an la an, pentru că autoritățile nu le oferă facilități fiscale, așa cum se întâmplă în alte țări europene. România a implementat abia în 2018 sistemul prin care o parte din valoarea costurilor de producție se întoarce la firma care realizează filmul, însă specialiștii din industria cinematografică spun că nici acesta nu funcționează cum trebuie.
Cea mai nouă producție cinematografică filmată la noi este serialul de succes „Wednesday” în regia lui Tim Burton, o readaptare a poveștii familiei Addams, personajul principal fiind Wednesday, mezina familiei. Producția include și actori români. Thing - Mână - l-a făcut faimos pe Victor Dorobanțu, un magician din Ploiești.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Victor Dorobanțu, actor: „În timpul filmărilor a fost ca un vis devenit realitate. După filmări, eu nu am avut nicio așteptare, credeam că nu o să pese nimănui cine l-a jucat pe mânuță. Instagramul a ajuns în 30 zile la 300.000 de urmăritori, TikTok la fel, toată presa internă scrisese deja despre mine. Deja am primit mai multe oferte de castinguri pentru filme sau seriale”.
Turiștii străini dar și români au mers pe urmele actorilor din Wednesday și au promovat locurile de filmare.
Ana Mirea, președintele Comisiei de Film: „E o formă de turism mai nouă pentru noi, dar la nivel internațional sunt milioane de fani care urmăresc producțiile favorite, lucru care se reflectă în economia națională, într-o perioada foarte scurtă de timp. O producție cinematografică naște foarte multe opere derviate, apar documentare despre felul în care s-a filmat”.
Un alt serial recent filmat la noi este „Django”. A fost filmat integral în România și a avut un buget de 40 de milioane de euro, dintre care 16 milioane au fost cheltuite în țara noastră.
Filmul care a ajutat mult Romania este „Cold Mountain”, premiat la Oscar, realizat integral la noi.
Bogdan Moncea, director de marketing al unei companii de producție filme: „În 2002, filmul „Cold Mountain” a pus pe hartă România din punct de vedere a industriei cinematografice. A creat peste 1.000 de locuri de muncă”.
Țara noastră ar putea atrage și mai mulți producători de film străin. În vreme ce alte țări, cum ar fi Ungaria sau Serbia, folosesc metoda „cash rebate” încă de la începutul anilor 2000, prin care statul înapoiază un procent din taxele de producție către producători, autoritățile de la noi au implementat-o abia în 2018. Însă nici acum nu funcționează, spun cei din domeniu.
Bogdan Moncea, director de marketing al unei companii de producție filme: „Teoretic da, practic nu. Ele sunt scrise. Au rămas scrise, dar nu sunt aplicate în practică. România a rămas ca o insulă în mijlocul Europei care nu oferă aceste facilități fiscale, există un cadru legislativ. Din păcate, în ultimii ani, doi ani, s-a dovedit nefuncțional, din acest motiv, competitivitatea României pe acest plan financiar al filmelor, al bugetelor, un lucru extrem de implementat, face ca România să fie în ultima vreme evitată într-o mare măsură”.
Cristi Bostanescu, producător: „Din păcate, în momentul ăsta, în România se filmează un singur proiect intern, și se pregătește un alt proiect intern. Din păcate, spun asta pentru că, în mod normal, România în timpurile bune ale industriei, acoperea undeva la 22, 25 de proiecte pe an. Ungaria este book-uită pentru încă doi ani de acum încolo. În Serbia peste un an. Cu greu reușim să facem două proiecte și asta numai pentru că cei din jurul nostru sunt atât de plini, încât nu mai au loc”.
Țările europene care oferă facilitați fiscale au constatat că fondurile pe care le-au alocat s-au întors în economie multiplicat, de două până la 11 ori în bugetul statului.