Primele sticle de vin Beaujolai de anul acesta au ajuns pe piață. Francezii au sărbătorit lansarea
Francezii au avut motive de sărbătoare joi seară: primele sticle de vin Beaujolais din producția de anul acesta au ajuns pe piață.
Potrivit tradiției, acest sortiment de vin e scos la vânzare în a treia joi din noiembrie, iar pasionații au ieșit în bistrouri, ca să se bucure de un pahar alături de prieteni.
La o aruncătură de băţ de Basilica Montmartre, acest bistro parizian îşi aşteaptă clienţii la o petrecere dedicată faimosului Beaujolais, unul dintre vinurile franceze cele mai cunoscute în toată lumea. În mod tradiţional, primele sticle din producţia fiecărui an sunt vândute începând cu a treia joi a lunii noiembrie, iar Luc, proprietarul bistroului, a pregătit 900 de sticle, pentru prietenii şi clienţii săi.
„Are gust clar de fructe, fructe de pădure, mure... dar în cazul de faţă mai mult fructe roșii. Diferă întotdeauna (de la un producător la altul). E acelaşi soi de struguri, întotdeauna Gamay, dar fiecare producător îşi lasă amprenta şi vinul are gust diferit de la unul la altul”, a explicat Luc Fracheboud, coproprietar al La Bonne Franquette.
Mai în glumă, mai în serios, se spune că vinul care nu se ridică la standardele unui Beaujolais de calitate are arome de banană.
„Nu avem niciun Beaujolais cu gust de banană aici. Ce vorbiţi? Avem Beaujolais Nouveau de la cei mai buni producători din regiune. Şi nu e nicio banană!”, a spus Anne Fracheboud, coproprietar al La Bonne Franquette.
Clienţii bistroului sunt încântaţi de degustare, şi spun că au aşteptat mult acest moment, după toate restricţiile impuse luni la rând din cauza COVID.
„E plăcut să vedem aceste tradiţii revenind la viaţă după ultimele 15-20 de luni de pandemie, când nu am putut să mergem şi să ne bucurăm într-un asemenea local, aşa cum ne-am fi dorit”, a declarat un client.
Bineînţeles, pentru ca seara să fie perfectă, nu lipseşte muzica franţuzească la acordeon şi un platou cu brânzeturi, care se asortează de minune cu un Beaujolais.
Podgoriile care dau numele acestui soi sunt în centrul Franţei, la câteva zeci de kilometri de oraşul Lyon. Sunt câteva sute de producători în zonă, iar vinul e exportat în peste 110 ţări.