Poluarea a atins cote alarmante în mai multe orașe din țară. Particulele din aer favorizează răspândirea coronavirusului
Poluarea a atins cote alarmante în mai multe orașe din țară, arată măsurătorile oamenilor de știință de la Universitatea din Iași.
În aerul sufocant se află particule invizibile de compuși chimici care duc în timp la boli grave și favorizează inclusiv răspândirea coronavirusului.
La Iași, nivelul de particule toxice din aer, rezultat din arderi și praf, a fost de zece ori peste limita admisă în urmă cu câteva zile. Vorbim despre așa-numitele PM10 și PM 2.5, particule cu dimensiuni de câțiva microni care pătrund adânc în plămâni și cauzează probleme grave de sănătate. Pe lângă acestea - oxizi de azot, dioxid de sulf și benzen. Datele înregistrate la acest laborator de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, arată că situația a devenit alarmantă și în alte orașe.
„În ultimele săptămâni poluarea a fost foarte mare și este în continuare. Este maximă dimineață între 7 și 10 și seară între 19 și 23”, a declarat Silviu Gurlui, cercetător la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.
S-au înregistrat în ultima lună sute de depășiri ale nivelurilor admise de particule nocive la stațiile din Ungheni, județul Iași, Rovinari - Gorj, în Giurgiu și Suceava.
Aerul poluat afectează grav aparatul respirator.
„A locui într-un asmenea oraș cu indice mare de poluare determină o stare de inflamație cronică, mucoasa cronică inflamată este o mucoasă fără apărare”, a explicat Radu Crișan, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași.
„Manifestările sunt: detresa respiratorie, manifestată cu febră, dispnee, tuse, apoi apare ca prima complicație pneumonia”, a transmis Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.
În plus, aerul încărcat cu noxe crește riscul de infectare cu virusuri. Inclusiv cu SARS-CoV-2.
„Ceea ce resimte pacientul este practic o stare mai gravă a bolii, deci o agravare a stării de sănătate, acele forme grave în cazul bolii COVID”, a explicat Iuliana Cocea, cercetător la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.
„Sunt făcute studii internaționale care arată fără echivoc că poluarea influențează, amplifică răspândirea acestui virus”, a mai spus Silviu Gurlui.
Potrivit Agenţiei Europene de Mediu, un român din cinci moare din cauza bolilor provocate de poluare. Raportul are la bază date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.