Politico: Trump trimite 100 de români la închisoarea pentru teroriști din Guantanamo. Casa Albă a dezmințit informația

Administrația Trump trimite zilele acestea 800 de migranți ilegali la Guantanamo Bay, iar 100 dintre aceștia sunt români, scrie Politico. ”Mesajul este de a-i șoca și oripila pe oameni”, susține un oficial american.
UPDATE: Casa Albă a dezmințit informația. „Această știre este Fake News. Nu se întâmplă”, a transmis purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, pe X.
Administrația Trump intenționează să intensifice dramatic trimiterea de migranți fără acte la Guantanamo Bay începând cu această săptămână, cel puțin 9.000 de persoane fiind verificate pentru transfer, conform documentelor obținute de POLITICO. 100 dintre aceștia sunt români, iar aceștia urmează să ajungă în celebra închisoare pentru teroriști începând de miercuri.
Cei 9.000 de oameni ar reprezenta o creștere exponențială față de cei aproximativ 500 de migranți care au fost reținuți pentru perioade scurte la bază din februarie și un pas major către realizarea unui plan anunțat de președintele Donald Trump în ianuarie de a utiliza baza pentru a găzdui până la 30.000 de migranți.
Transferurile la Guantanamo ar putea începe chiar de miercuri, se arată în documente. Se așteaptă ca deținuții să fie ținuți temporar la bază înainte de a fi deportați în țările lor de origine.
Motivul oficial al transferurilor este de a elibera spațiu în centrele de detenție de pe teritoriul american, dar utilizarea celebrei unități, care a găzduit mult timp suspecți de terorism, ar trimite și un alt semnal menit să descurajeze imigrația ilegală în Statele Unite.
Planurile au fost elaborate abia în ultimele zile și s-ar putea schimba în continuare, se arată în documente. Însă, conform acestora, Departamentul pentru Securitate Internă ar putea să nu notifice în prealabil țările cu privire la persoanele afectate.
Purtătorii de cuvânt ai DHS și ai Departamentului de Stat nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Trump trimite la Guantanamo inclusiv cetățeni ai statelor aliate, fără a le informa
Discuțiile au loc în contextul în care Casa Albă face presiuni asupra Serviciului de Imigrare și Control Vamal pentru un număr mai mare de arestări, consilierul principal în politici publice, Stephen Miller, solicitând 3.000 de arestări pe zi.
Agenția are, de asemenea, o problemă cu spațiul de detenție și solicită finanțare din partea Congresului pentru a angaja mai mulți agenți și a extinde capacitatea de detenție internă.
Aproximativ 800 de europeni - inclusiv un austriac, 100 de români și 170 de ruși - sunt luați în considerare pentru transferuri, potrivit unuia dintre documente. Acest element al planului a alarmat unii diplomați americani, care observă că majoritatea țărilor europene sunt aliați americani care cooperează în primirea înapoi a deportaților și că nu este nevoie să fie trimiși acești oameni la Guantanamo.
Funcționarii Departamentului de Stat care se ocupă de Europa încearcă să convingă DHS să abandoneze planul.
„Mesajul este de a șoca și îngrozi oamenii, de a-i supăra pe oameni”, a declarat un oficial al Departamentului de Stat familiarizat cu situația despre planul de la Guantanamo. „Dar suntem aliați”. Persoana respectivă a cerut să rămână anonimă deoarece nu era autorizată să vorbească cu presa.
Planul vine, de asemenea, pe fondul intensificării eforturilor legale de a împiedica administrația să folosească Guantanamo Bay pentru a găzdui deținuți imigranți. Un proces colectiv federal aflat pe rol la Washington indică faptul că aproximativ 70 de deținuți imigranți sunt deținuți în prezent acolo și se confruntă cu condiții „punitive”, cum ar fi hrană insuficientă, schimbarea săptămânală a hainelor și infestarea cu rozătoare.
Cazul migranților trimiși la Guantanamo, judecat de un judecător numit de Trump
„Guvernul nu a identificat niciun scop legitim servit de deținerea imigranților deținuți la Guantanamo, în loc să fie în centre de detenție din Statele Unite”, susțin avocații ACLU în proces. „În schimb, inculpații folosesc amenințarea cu detenția la Guantanamo pentru a speria imigranții, a descuraja migrația viitoare, a induce autodeportarea și a constrânge persoanele aflate în detenție să renunțe la pretențiile împotriva expulzării și să accepte deportarea în altă parte”.
Cazul urmează să fie instrumentat de judecătorul districtual american Carl Nichols, care a fost numit de președintele Donald Trump.
Instalația militară americană de la Guantanamo Bay a deținut timp de ani de zile suspecți de terorism deținuți după atacurile din 11 septembrie. Administrația Trump a folosit teritoriul, care se află pe teritoriul cubanez, dar a găzduit mult timp o bază navală americană, pentru a deține migranți supuși deportării.
Nu este clar cât timp vor rămâne acolo persoanele recent trimise la Guantanamo înainte de a fi trimise în țările lor de origine.
Din februarie, SUA a ținut aproximativ 500 de migranți în centrul de la Guantanamo, conform documentelor depuse la instanță săptămâna trecută.
Senatorul Gary Peters, principalul democrat din Comisia Senatului pentru Securitate Internă și Afaceri Guvernamentale, a declarat luna trecută că utilizarea centrului pare să coste 100.000 de dolari pe zi pentru fiecare deținut.
Oficialii Pentagonului, șocați de decizia lui Trump de a trimite migranți la Guantanamo
În perioada de vârf a războiului împotriva terorismului, SUA a ținut 780 de persoane în centrul de la Guantanamo Bay. Oficialii Pentagonului au fost șocați de ordinul lui Trump din ianuarie de a găzdui acolo aproximativ 30.000 de persoane.
Mulți au spus că sunt îngrijorați de provocările legate de vremea tropicală, de personalul limitat și de accesul limitat la tratament medical pentru migranți - precum și de provocările mai ample legate de echilibrarea resurselor și a finanțării, deoarece Trump folosește armata pentru a consolida securitatea la frontieră.
Baza navală de 112 kilometri pătrați, pe care SUA a închiriat-o din 1903, a găzduit 178 de migranți în februarie, înainte ca administrația Trump să-i transfere brusc pe venezueleni din unitate în acea lună.
La acea vreme, într-un document depus la instanță pe 20 februarie, administrația a declarat că centrul de detenție va fi folosit ca unitate de detenție temporară.
„Retragerea subliniază, de asemenea, faptul că detenția imigranților la Guantanamo Bay este destinată unei perioade temporare de detenție și nu unei perioade nelimitate, așa cum au sugerat petiționarii în documentele lor”, au declarat avocații Departamentului de Justiție.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: migranti, romani, donald trump, guantanamo,
Dată publicare:
11-06-2025 14:58