Poliția Română începe un program de pregătire continuă. Oamenii legii vor să pună capăt situațiilor jenante
Poliția Română coboară militaria din pod pentru toți angajații săi. Subofițerii și ofițerii vor intra obligatoriu de luni într-un program de pregătire continuă.
Instructorii brevetați de cea mai nouă structură de pregătire profesională îi vor învăța să conducă defensiv, să își folosească pistoalele din dotare și mai ales tehnici de autoapărare și imobilizare.
Oamenii legii vor să pună astfel capăt situațiilor jenante și controversate și spun că vor exista și resursele necesare, iar testările și evaluările periodice vor fi stricte.
Conducerea defensivă în condiții de trafic aglomerat va fi primul modul de pregătire și va fi urmat obligatoriu de toți polițiștii care conduc în misiuni. Printre instructori se numără și subinspectorul Denisa Bănică. Are doar 24 de ani și a decis să lase investigațiile criminale pentru a-și ajuta colegii să devină super piloți.
„Trebuie să se facă program cât mai frecvent, să participe toți colegii, inclusiv cei din stradă. Este foarte important pentru ei”, spune Denisa Bănică, instructor conducere defensivă.
Cei care urmează cursurile au parte de o reconstituire în cel mai mic detaliu a realității din traficul obișnuit. Inclusiv nivelul de adrenalină este crescut la maximum. Numai așa deprinderile îi ajută că în situații reale nimeni din trafic să nu fie pus în pericol.
„Obiectivul nostru e să le formăm abilități, care să funcționeze în condiții de misiune ca un reflex”, a declarat comisarul șef Marius Bălan, șeful Direcției de Pregătire Profesională.
Polițiștii vor experimenta și situații mai puțin plăcute: de pildă accidentele soldate cu răsturnarea mașinii. O platformă special pegătită le permite să învețe cum să iasă în condiții de siguranță din autoturism.
După cursurile de conducere defensivă pregătirea în poligonul de tragere în poligon este la fel de importantă pentru că fiecare polițist trebuie să ajungă să experimenteze aceste proceduri pentru ca arma să devină o unealtă de maximă siguranță.
Cel mai important modul de pregătire va avea loc în sala de sport, unde fiecare om al legii va exersa procedurile de autoapărare și mai ales pe cele de imobilizare.
Instructor Poliția Capitalei: Programele se vor extinde la toți polițiștii.
Reporter: Nu vom mai asista la situații jenante, scandaloase?
Instructor: Acesta este scopul.
Direcția de pregătire a polițiștilor a recrutat în ultimele zile nu mai puțin de 117 instructori specializați în pregătire fizică, trageri tactice și conducere defensivă care vor instrui angajații poliției în întreaga țară.