Plajele sălbatice de la Vadu și Corbu, tot mai apreciate de turiști. Vacanța este mai ieftină decât în stațiunile consacrate
Plajele sălbatice de la Vadu și Corbu sunt vizitate săptămânal de mii de oameni. Frumusețea zonei impune însă reguli stricte: turiștii nu pot campa mai aproape de 150 de metri de mal, iar la Vadu, nu pot călca dunele cu mașina.
Se plătesc taxe de acces și de parcare, dar chiar și așa, vacanța tot este mai ieftină decât la un hotel dintr-o stațiune consacrată.
La doar câțiva pași de plaja din Vadu, sunt zeci de rulote campate sub soarele arzător. La orele prânzului mirosul de peste prajit invaluie locul.
Reporter: Ce avem astăzi la prânz?
Femeie: „Hamsie de la pescari. Cu mălai, usturoi.”
Reporter: E gustoasă?
Femeie: „Cea mai, dacă e proaspătă."
La masă, copiii se ling pe degete mulțumiți, iar părinții lor spun că visau de multă vreme la o vacanță cu rulota în mijlocul naturii. Îi costă mai puțin ca la hotel și pot să rămână aici câte zile vor.
Turist: „Nu e haosul care se produce pe plajele din Mamaia Năvodari, Eforie. Te apropie foarte mult, altceva nu ai ce să faci, decât să stai să discuți, să socializezi."
Și pe plaja din Corbu sunt turiști care au venit pregătiți cu umbrele, șezlonguri și lăzi frigorifice. Caută doar liniștea de la malul mării.
Turist: „Toți anii trecuți am fost în zonele acelea scumpe. Cu ia șezlongu, na șezlongu, porumbu, aglomerație, nu ai loc să pui, nu ai loc să respiri și aici uite. Pentru asta am venit, pentru sălbăticia asta."
La Corbu au apărut și terase care te duc cu gândul la Grecia. Sunt primitoare, cu multe flori, balansoare și hamace.
Cei care nu vor să gătească, găsesc mereu pește proaspăt la cherhanalele de pe plajă.
Mihai Stoian, bucătar: „Un zargan la plită, minunat, un lup de mare extraordinar prins dimineață și niște lipii, captura zilei, tot ce luăm din mare găsiți la noi.”
Reporter: Cum le pregătiți?
Mihai Stoian, bucătar: „Numai la plită."
Ana Murariu, manager cherhana Corbu: „Zargan, chefal, lup de mare, hamsie, pește se găsește la noi, pleacă de la 20 de lei și urcă ușor, ușor, depinde de pește."
Dacă intentionați să campați în zonele sălbatice trebuie să plătiti o taxă de 5 lei pe zi de persoană și 10 lei pentru autovehicul – plus accesul în Biosfera Delta Dunării. Adăugăm și taxele impuse de parcările private, 50 de lei pe zi de rulotă si 20 de lei pentru mașină. Turiștii nu trebuie să lase mizerie în urma lor.
Ion Bucur, reprezentant ARBDD: „Turistul vine până la 150 de metri de ultimul val, la Corbu sunt trei parcări autorizate pe teren privat, acolo stau cât vor, la Vadu nu sunt aceste parcări amenajate, dar la Vadu trebuie să respecte să nu intre mai aproape de 150 de metri de ultimul val. Dunele embrionare nu trebuie călcate cu mașinile, pentru că acolo sunt plante, insecte protejate."
La sfârșitul săptămânii trecute, la Vadu și Corbu au fost înregistrate în jur de 1600 de vehicule care au dus la mare peste 5 mii de turiști.