Peste 120 de meșteri s-au reunit la Sibiu, în cea de-a 56 ediție a Târgului Olarilor
Sibiul a găzduit în weekend cea mai mare întâlnire a artiștilor care lucrează cu lut și ceramică. Peste 120 de meșteri s-au reunit la Târgul Olarilor, ajuns la cea de-a 56-a ediție.
Meșteșugarii au încântat vizitatorii cu o paletă largă de produse - de la oale încapatoare, pentru sarmale, până la adevărate orășele în miniatură din ceramică pictată și figurine potrivite pentru un tril vesel.
Domnul Sava confecționează figurine de lut care nu sunt doar de decor sau pentru joaca celor mici.
Nicolae Sava, ceramist: Altă treabă. Se cântă. Copiii învață, se pun la gât cu șnur. Dacă învață la ocarina asta, pe urmă poate să cânte la un saxofon, la un clarinet, un fluier. Aici e o tehnolgie, o știință, eu sunt și muzician și artist.
Nu departe de ciripitul înaripatelor din lut, oamenii au admirat ceramica neolitică de Vădastra.
Ionel Cococi, ceramist: Este o replică a unei vestite ceramici neolitice de Vădastra, cu o vechime de peste 7500 de ani, ce am reușit să o aducem la viață, începând din anul 2000. Se lucrează din aproape în aproape, cum ne jucam noi cu plastelină.
Câteva tarabe mai încolo, cercetașii din Nocrich au mizat pe ceramica săsească.
Bryan Chavarria, cercetaș: Noi încercăm să salvăm ceramica tradițională din Nocrich, de pe Valea Hârtibaciului și facem asta și educațional, împreună cu copiii de acolo. Avem diferite obiecte ce le facem, ceramica săsească, ceramica Aqua marin cu Micul Prinț și obiecte cu păpădii.
Printre miile de obiecte de la târg, sunt și figurine colorate care aduc zâmbetul pe buze - pisici hazlii, bufnițe înfoiate sau căsuțe ce par din turtă dulce.
Diana, ceramist: Am încercat să ponim de la ceramica tradițională și să o ducem într-o zonă mai veselă și mai actuală cu o cromatică mai puternică.
Reporter: Aduceți zâmbete?
Ceramist: Încercăm și cred că și reușim după reacțiile oamenilor din fața standului.
Desigur, mesterii populari nu au scapat din vedere nici utilitatea produselor.
Roxana, ceramist amator: Încercăm să combinăm ceramica decorativă cu ceramica utilitară. Avem câni, vaze, suporturi de linguri, dar și clopoței și decorațiuni, pahare de expresso.
Vizitatorii care au ajuns la Târgul Olarilor au reușit cu greu să fie cumpătați când a venit vorba de cumpărături.
Prețurile au fost pentru toate buzunarele - de la 5 lei pentru o simplă figurină din lut până la câteva sute de lei pentru obiecte de decor de dimensiuni mai mari.