Pastrama a fost vedetă la Festivalul Berbecului din Valea Asăului. Gospodinele și-au dezvăluit „secretele de familie”
Pastrama, carnea de oaie la ceaun și plăcintele poale-n brâu au fost și anul acesta vedete la Festivalul Berbecului din Valea Asăului, în Bacău.
Gospodarii au pregătit mese copioase pentru numeroșii turișt care s-au adunat să guste preparatele tradiționale.
Ziua în care ciobanii coboară de la stânele din munți e motiv sărbătoare în Valea Asăului. Cuptoarele și ceaunele se încing, iar gospodinele scot de la păstrare vechile rețetele, unele de-a dreptul „secrete de familie".
R: Care-i secretul unui ceaun reuşit de oaie?
Gospodină: „Carnea să fie bună, gospodina să fie gospodină. Noi punem sare piper şi foc la ceaun”.
Gospodină: „Pregătim poale-n brâu. Sunt specialitatea din zona noastră. Pregătim aluatul, îl întindem frumos”.
De la un an la altul, sărbătoarea e tot mai cunoscută. Așa că în sat apar tot mai mulți turiști.
Femeie: „Nu am mai fost aici niciodată, dar este absolut minunat. Decorul, mâncarea. Aşteptăm. Sper să fie foarte foarte bună. Am venit şi cu nepoţica, cumnata, sora".
Femeie: „Este un eveniment mult aşteptat de către noi. Vremea ţine cu noi un soare superb”.
R: Ce v-aţi propus să încercaţi?
Femeie: „Din bucatele zonei. Berbecuţ la ceaun şi poale-n brâu”.
Bărbat: „Berbecuţ. Pentru asta am venit până aici. Pentru gust, pentru tradiţii”.
Ca să treacă timpul mai repede, pe mese a apărut cea mai vestită băutură a locului.
Bărbat: „Dacă ridicăm fusta la sticluţă se vede vestita palincă de gutui. Turnăm în pahar. Se fac originalele mărgeluţe şi după mărgeluţe se şi gustă”.
Meșteșugarii zonei au completat peisajul cu tablouri și costume populare.