Orașul care a rămas fără 90% din locuitori. De ce au plecat aproape toți oamenii
Un oraș are mai puțin de 200 de locuitori, din ceea ce a fost odată o comunitate plină de viață.
Cameron, Louisiana, și zona înconjurătoare au fost devastate de o serie de uragane puternice: Rita în 2005, Ike în 2008 și Laura și Delta în 2020. Unii locuitori și-au pierdut locuințele și afacerile și și-au reconstruit casele de patru ori.
Înainte de furtuni, existau magazine alimentare, mai multe restaurante și baruri și un spital funcțional. Dar acum, localnicii numesc Cameron un oraș fantomă. Din peste 2.000 de locuitori, 90% au ales să își refacă viața în alte orașe.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Doar un restaurant și o benzinărie mai oferă acum mâncare, localnicii fiind nevoiți să își cumpere alimente pentru o săptămână întreagă. În cazul unei urgențe medicale, aceasta ar putea însemna o condamnare la moarte deoarece cel mai apropiat spital este situat la o oră distanță.
Furtunile au lăsat regiunea cu pagube de milioane de dolari și cu o capacitate redusă de reconstrucție. Unii din comunitate spun că uraganele devin din ce în ce mai puternice și că schimbările climatice sunt de vină.
„Nu am avut un uragan timp de 50 de ani, iar apoi, dintr-o dată, am avut două în ultimii 15 ani care ne-au șters complet", a spus Smith, un locuitor.
Cum arată orașul fantomă
Cameron este straniu de tăcut. Unele cartiere sunt complet goale, casele dispărând de mult. Cameron se află chiar lângă coastă. Seara există puțină lumină, în afara câtorva lămpi stradale portocalii care luminează drumul principal, iar posibilitatea unui nou uragan este tot mai mare.
Localnicii se luptă se supraviețuiască și și-ar dori să poată da timpul înapoi.
„Dacă aș avea o mașină a timpului, m-aș întoarce la Cameron înainte de 2005 pentru a vedea cum este", a spus o tânără care a rămas cu familia ei în Cameron și le ascultă poveștile despre cum arăta orașul înainte.
„Se pare că după uraganul Rita, toată lumea și-a pierdut speranța", a mai spus ea. „Și ori de câte ori îți pierzi speranța, vreau să spun, diavolul bate la ușa ta așteptând doar să cazi în strânsoarea lui."
Speranța, un complex de gaze naturale
Ceea ce mai aduce o mică speranță în Cameron este un complex industrial de gaze naturale care oferă puține locuri de muncă.
O propunere de extindere ar putea ajuta la stimularea industriei în oraș, dar proiectul, care așteaptă aprobarea federală, a fost întâmpinat cu un val de proteste din partea activiștilor climatici care fac presiuni pentru a pune capăt noilor proiecte de combustibili fosili. Ei numesc proiectul o „bombă de carbon" pentru viitoarele sale emisii de gaze cu efect de seră, care ar contribui la încălzirea globală.