Numărul dispecerilor de la firmele de taxi este în scădere de la an la an. Au mai rămas doar 90 în București
Numărul dispecerilor de la firmele de taxi este în scădere de la an la an. O cauză ar fi tehnologia, care a început ușor-ușor să înlocuiească oamenii.
În urmă cu patru ani lucrau aproximativ 200 de dispeceri în București, acum au rămas doar 90. În prezent, prin aplicațiile online ale unei firme de taxi se înregistrează peste 2.000 de comenzi, iar prin dispecerat doar câteva sute.
Mihaela lucrează ca dispecer de peste 20 de ani, iar la o firmă de câțiva ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mihaela Stănică, dispecer taxi: „Nu mi-aș dori să dispară pentru că o fac de o viață și îmi place. Pentru că iau legătura cu omul și mereu e ceva nou în această meserie, în fiecare seară”.
În urmă cu câțiva ani, mai avea șase colege pe tură. Acum sunt cel mult două persoane.
Andrei George, șofer: „Ne ajută foarte mult aplicațiile, este în proporție 60-70%, cu dispeceratul 30% se lucrează”.
Șoferii sunt mulțumiți de aplicații pentru că pot afla mai ușor informații despre client, destinație și durata traseului.
Reporter: De ce e mai bine cu aplicaţie?
Șofer: Pentru că acum poţi primi mai uşor comenzi.
Mulţi clienți preferă aplicațiile deoarce comenzile pot fi făcute mai rapid. În plus, văd tariful total estimat al cursei, dar și câteva detalii despre șofer.
Tânară: „E mai rapid. Eu oricum am permis, dar prefer să merg cu taxi”.
Apariţia aplicaţiilor a mărit însă numărul solicitărilor din partea clienților cu cel puțin o mie pe zi, față de 2.000 câte erau înainte, când nu existau aplicații”.
Pandemia a afectat însă serios și sectorul taximetriei. Mulți șoferi au migrat către firmele de curierat, în perioada în care au fost restricții.
Mihai Ghișa, vicepreședintele federația operatorilor români de transport: „Din cauza pandemiei activitatea de taximetrie a scăzut cu 80%. Nu mai există forță de muncă pentru taxiuri”.
Dacă în urmă cu patru ani, în București și Ilfov erau în trafic aproximativ 15 mii de taxiuri, acum au rămas doar 5 mii.