Metoda prin care o localitate din România a reușit să reducă infracționalitatea stradală cu 90%
Legislația actuală limitează numărul polițiștilor locali din comune și sate, însă unele autorități locale au reușit să reducă numărul infracțiunilor.
Au folosit fonduri europene sau bani din bugetul local și au împânzit comunitățile cu sisteme moderne de camere de supraveghere. Iar rezultatele se văd după numai câteva luni: infracționalitatea stradală a scăzut chiar și cu 90 la sută.
În orașul Ovidiu, din județul Constanța, o localitate cu peste 15 mii de suflete, paza era asigurată până în urmă cu doi ani de catre 15 polițiști locali, insuficienți pentru a acoperi chiar și obiectivele deținute de primărie.
Alegeri 2024
10:22
Klaus Iohannis nu a făcut declarații la secția de votare. Mesaj scurt pentru români: „Să poftească toţi la vot!”
09:50
Nicușor Dan: Am votat și acum cum votez de 35 de ani pentru democrație și pentru o direcție Occidentală a României
09:32
Ilie Bolojan, după vot: "Am votat pentru un preşedinte responsabil, pentru o Românie modernă şi europeană"
09:09
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”
Pentru a suplini lipsa de personal, în întreaga localitate a fost montat un sistem de monitorizare video cu dispecerat propriu și camere cu senzori de mișcare. Unele pot fi ghidate de la distanță.
Autoritățile locale susțin că, odată cu instalarea sistemelor de supraveghere, infracționalitatea a scăzut, la nivel stradal, cu peste 50 la sută.
„Putem gestiona lucrurile mai bine. Astăzi în România, legislația spune pe scurt că în orice UAT putem angaja un polițist local la 1000 de locuitori”, a explicat primarul orașului Ovidiu.
Cele peste 60 de camere de supraveghere monitorizează aproape 90 la sută din suprafața localității. Costul întregului sistem a depășit un milion de lei, bani acordați din bugetul local.
„Aproape instant identificăm totul datorită faptului că Ovidiu este monitorizat video”, spune directorul unei firme de pază.
Un sistem similar de supraveghere va fi instalat și în comuna vecină, Mihail Kogălniceanu, cu date transmise wirelles. În acest caz, investiția este de 50% din fonduri europene, iar cealaltă jumătate din fonduri proprii.