Mersul cu bicicleta are tot mai mulți adepți. Cât costă un loc în garajele special amenajate în București
Pentru unul singur, titularul plătește 200 de lei pe an. E drum lung însă până când vom avea o rețea special creată pentru bicicliști, după modelul Olandei.
Înscrierile pentru un loc de parcare într-un astfel de garaj din cartierul Drumul Taberei au început la miezul nopții și în câteva minute majoritatea locurilor erau deja rezervate. Un astfel de garaj are 25 de locuri pentru biciclete. Accesul se face pe bază de card, iar rastelurile sunt numerotate și alocate nominal. Un loc costă 200 de lei, o taxă plătită o dată pe an.
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6: „Se montează bicicleta și se urcă la loc. Este securizat și video. Aceste camere de luat vederi, pentru că este un sistem de supravegheat, merg direct la Poliția Locală. Sunt montate celule fotovoltaice, astfel nu consumă energie electrică”.
Astfel de garaje urmează să fie ridicate și în alte zone din București. Însă Capitala are puțin peste 30 de kilometri de piste, în comparație cu Amsterdam, unde găsim 513 kilometri. Primăria are în plan să dezvolte rețeaua pentru bicicliști.
Oana Turturică, reprezentantul Asociației „Hai cu bicla”: „Sunt o grămadă de obstacole, de capcane. Există aceste stații de reparat biciclete printr-un proiect pe care l-am câștigat prin bugetare participativă și unde de aproape o lună au fost implementate în 10 puncte din București stații de reparat. Are pompă, vrea să își regleze presiunea, există un ceas care măsoară presiunea”.
Brașovul are trei astfel de garaje pentru biciclete cu un total de 125 de locuri. Tariful este de 60 de lei pe an.
Tânăr: „Destul de cool!”.
Biciclist: „Nu sunt tot timpul sigur când o să ies și prefer să o am lângă mine. O țin pe hol, nu prea e loc, dar tot prefer așa mai mult".
Master Planul al orașului prevede ca orice brașovean să aibă o pistă de biciclete la mai puțin de 250 de metri de casă și există finanțare pentru 80 de kilometri de piste de biciclete.